CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Saturday, May 21, 2016

Doa Khusus Dapat Anak Soleh

T-Shirt Islamik Kanak-kanak Lyvassundus. Untuk harga promosi boleh contact 0107816990

[Perkongsian Baitul Muslim]

Niat mempunyai anak yang SOLEH.

*Menjadi fitrah bagi kedua ibu bapa menginginkan anak yang soleh kerana anak soleh banyak memberi manfaat kepada kedua orang tuanya, lebih-lebih lagi bila sampai hari tua dan kematian.

*Sunnah para Rasul akan sentiasa berdoa untuk mendapatkan anak yang soleh.

*Para Nabi juga berdoa kepada Allah (sebelum dikurniakan anak) agar Allah berikan mereka anak yang soleh, baik lagi bermanfaat.

*Para ulama' pernah berpesan, "Didiklah anak-anakmu 10 tahun sebelum mereka dilahirkan ke dunia."

Kata-kata ini bermaksud, jika kita mahukan anak yang soleh, yang bijak, yang bermanfaat untuk ummah, maka 10 tahun sebelum kita berumahtangga, kita perlu perbaiki diri agar menjadi seorang manusia yang berguna untuk ummah. Kerana Nabi pernah berpesan, sebaik-baik manusia itu adalah yang banyak beri manfaat kepada manusia lain.

*Amalan-amalan doa para Nabi yang ma'thur di dalam al-Quran (yg diamalkan sebelum mereka dikurniakan anak) agar memperolehi anak yg soleh:

1. Doa Nabi Zakaria a.s

رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

" Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan". -Ali Imran, 38-

2. Doa Nabi Ibrahim a.s

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
-surah Ibrahim, 40-

3. Doa Nabi Zakaria (khusus utk mereka yang sudah lama mahukan anak tapi belum ada rezeki)

ُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi".

-Surah al Anbiya', 89-

4. Doa Nabi Musa a.s

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي ۖ

"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku." -Surah al Ahqaf, 15-

5. Doa Nabi Ibrahim a.s

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ

" Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!"
-Surah as Saffat, 100-

6. Doa orang-orang soleh, beriman lagi diredhai Allah

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."
-Surah al Furqan, 74-


# Semoga bermanfaat untuk kita semua. Insha-Allah. Amalkan doa-doa di atas selepas solat 5 waktu. Semoga Allah kabulkan dan merahmati kita semua. Berdoalah!




Thursday, March 24, 2016

Aku Cintakan "Yusuf"!






Kenapa surah Yusuf digelar 'Ahsanul Qasas' (kisah yang terbaik)?

Ini pada pandangan penulis sendiri. Yang baik boleh dijadikan ibrah dan teladan. Insha-Allah sama-sama berusaha jadi hamba-Nya yang terbaik.

Pada pemerhatian dan research yang dibuat, kisah Nabi Yusuf ini sangat unik dan penuh dengan cabaran. sekiranya ia dapat difilemkan dengan baik sekali, pasti kita akan menangis di setiap babak lebih-lebih lagi pada "ending" cerita ini.

Uslub yang digunakan sangat menakjubkan. Bagi sesiapa yang faham bahasa arab ia merupakan satu kelebihan untuk merasakan emosinya kisah ini.

INTIPATI "SENTUHAN" DALAM SURAH YUSUF:

➡ SENTUHAN tentang kekeluargaan, "parenting", "brotherhood", sillaturrahim. Cara seorang ayah yang soleh bertindak atau berinteraksi dengan anak-anaknya yang bermacam karenah.

➡ SENTUHAN tentang pergaulan antara lelaki dan wanita. Bagaimana seorang lelaki soleh 'handsome' yang digoda untuk melakukan perzinaan tetapi ditolaknya dan segera memohon perlindungan Allah.

➡ SENTUHAN bagaimana menjadi sahabat yang baik. Perwatakan Nabi Yusuf dalam penjara sebagai sahabat yang baik dan soleh dengan menyampaikan dakwah serta menolong dua kawannya untuk mentafsir mimpi

➡ SENTUHAN tentang kepimpinan yang baik, yang ditonjolkan oleh Nabi Yusuf sebagai Menteri Kewangan di Mesir. Beliau seorang menteri yang amanah lagi bijaksana.

➡ SENTUHAN kasih sayang seorang bapa terhadap anak-anaknya. Walaupun karenah anak-anaknya menyakitkan hatinya sehingga menjadi asbab beliau jadi buta, tetapi beliau tetap redha dan terus berdoa untuk kebaikan mereka sekeluarga.

➡ SENTUHAN taubat bagi pendosa. "Scene" abang-abang Yusuf yang melakukan kesilapan besar apabila mereka bertaubat di akhir cerita membuktikan Allah Maha Pengampun dan bukti Dakwah Nabi Yusuf dan Nabi Yaakub terkesan di hati mereka.

➡ SENTUHAN uslub dakwah Nabi Yusuf ketika menerima keampunan abang-abangnya. Beliau tidak sandarkan kesalahan itu kepada abang-abangnya, tetapi Yusuf menyatakan kesalahan itu akibat perbuatan Syaitan yang direjam.

*Semoga bermanfaat dan dapat dijadikan iktibar. I really love this Surah! The best story ever!!!


Lots of Love:
#DelishaHaseena
#KhazinatulAsrar
#SurahYusuf




Monday, January 11, 2016

10 Sebab kenapa filem Dilwale Hits di Malaysia tapi tidak di India



Kali ni ramai sangat rakyat Malaysia yang berbondong-bondong menghabiskan duit dan masa utk beli tiket semata-mata nak tgk wayang filem DILWALE...

Hehe... Memang tak dinafikan cerita hindustan selalu mendapat tempat di hati ramai orang tidak kira siapa dan golongan mana.

Cuma.. Saya jadi musykil kenapa filem ni orang terlalu obses sangat sedangkan jalan ceritanya biasa-biasa je.

Walhal, filem Salman Khan Bajrangi Bhaijaan (box-office 626 crore) lebih hebat jalan ceritanya sehingga setiap babak boleh menitiskan air mata, dan juga adakala boleh gelak ketawa di babak-babak yg agak funny. Tapi filem ni takde pula rakyat Malaysia sanggup pergi wayang berkali-kali?

Oklah, jom saya senaraikan 10 sebab kenapa filem Rohit Shetty ini dpt sambutan yg menggalakkan di Malaysia tapi tidak di India. (Maksudnya filem ni still box-office di India dgn kutipan 362.80 crore. cuma bukanlah filem nombor 1 hits di India dan tidak setinggi kutipan filem Prem Ratan Dhan Payo dgn kutipan box-office 400 crore).

1. Filem ini dilakonkan oleh Shah Rukh Khan & Kajol.

* Memang ramai tertunggu2 lakonan dua "jodi" ni. Dan rakyat Malaysia kbykannya lebih suka SRK berbanding hero lain.

2. Filem komersial

* Seperti kita tahu rakyat Malaysia mmg sukakan filem berbaur cinta romantik dan komersial shj. Filem yg kena guna otak biasa rakyat Malaysia tak berapa suka.

3. Plot dan jalan cerita boleh expected.

* ini paling sedih bg peminat Bollywood. Bila saya tgk trailer Dilwale saya dah boleh expect jalan ceritanya. Dan apa yg saya expect tu sangat tepat 100%! Ini kelebihan bg peminat filem Bollywood yg konsisten tgk filem hindi dari dulu smpai sekarang.

4. Musik dan lagu yg kurang menarik.

* Maybe ni bagi saya. Sebab music director by Pritam Chakraborty ni biasa-biasa je dan tidak sehebat Nadeem Shravan, Jatin - Lalit dll. Kalau dulu filem Dilwale Dulhaniya Lejayenge (DDLJ) saya akui semua lagu2 nya sedap dan best2 walau dgr byk kali.

5. Cerita yg 30 minit permulaan yg membosankan.

* Setengah jam saya tonton filem ni saya boleh makan sambil minum tanpa tgk muka pelakon yg sedang bercakap. Ini menunjukkan filem hindi yg kurang kualiti jika banding dgn filem Pk, Bajrangi Bhaijaan, Gabbar is Back dn sewaktu dgnnya. Jadi org india mmg kurang suka filem macam ni kerana mrk sudah trlalu biasa tgk filem hindi dan mereka mampu menilainya.

6. Salman Khan adalah hero paling diminati di India walaupun heroin yg berlakon di sampingnya adalah perempuan paling worst di india.

* Tapi tidak di Malaysia. SRK lbih diminati di sini. Jika di india, filem terbaru Salman Khan, Prem Rathan Dhan Payo lebih mendapat sambutan di india walaupun filem tu tak sehebat Bajrangi Bhaijaan! Asal muka salman pasti hit!

7. Dilwale mengambil second hero dn heroin yg kurang komersil.

* Memang dua pelakon ni (yg jadi adik kpd kajol dn srk dlm dilwale) pernah berlakon sebelum ni. Cuma muka dan kualiti lakonn mrk kurang komersial berbanding watak Nawazuddin Siddique dan Harshali Malhotra dlm filem Bajrangi Bhaijaan. Anda boleh tgk dan bandingkn sendiri.

8. Masih ramai rakyat malaysia yg "layu" dan tak reti beza filem kualiti dan tidak kualiti.

* Malas nak ulas, tapi anda bandingkan sndiri. Adakah filem PK, Bajrangi Bhaijaan, Gabbar is Back dll mendapat sambutan di malaysia?

9. Rakyat kita ramai yg tidak suka berfikir bila berhibur.

* berhibur sekadar berhibur shj, bukan utk difikir, diselami dan diambil pengajaran dlm filem trsbut.

10. Paling mudah, saya tanya 1 je soalan. Lepas tgk filem Dilwale apa pengajaran yg anda dapat?

* Tolong senaraikan 5 pun dah cukup. Saya nk tgk apa jwpn anda!

Mohon maaf jika terlanjur bicara. Bagi peminat SRK & Kajol sy minta maaf. Saya pun minat kajol.. cuma filem Dilwale kali ni kurang beri impak pada saya. That's it.

Apa2 pun jika mahu menonton filem, lihatlah jalan ceritanya dahulu adakah ia akan berikan kita kesan yg baik, pengajaran yg byk, dn input yg brguna? Jika ya maka truskanlah. Jika tidak, anda hanya perlu menonton tapi usah terlalu obses dgn filem yg tidak membuatkan anda berfikir di luar kotak!

Khuda Hafizh.

Info tambahan:

PK - box-office 735 crore
Bajrangi Bhaijaan - 626 crore
Prem Ratan Dhan Payo - 400 crore
Dilwale - 362.82 crore

Hasil kutipan ini dikira berdasarkan tiket wayang yang terjual di panggung india!




Thursday, November 5, 2015

CERPEN: "Aku Tidak Sempurna"

Ibu memanggilku dari meja makan. Aku keluar dari bilik perlahan. Mataku tunduk memandang lantai sambil berjalan. Ku dengar suara abah membebel di ruang makan.

Aku berdiri depan mereka. Ibu bersuara lembut, "duduk Ash. Makan sekali dengan abah kamu.."

Aku mengangguk kecil. Abah menjeling aku sambil tangannya menyuap nasi ke mulut.

Abah mula berceramah di meja makan. Aku yang baru habis study berserabut dengan subjek electronic yang entah apa apa.

Aku tumpukan mataku ke nasi, sambal ayam dan kuah kari. Abah sempat petik kata kata hikmah dari Luqmanul Hakim tentang kewajipan aku berbakti pada orang tua. Ya, aku tidak pernah menafikan tanggungjawab itu. Aku kunyah perlahan sambil menyulam air sejuk!

Petang itu ibuku whatsapp aku.

Ibu: Ash, lain kali waktu makan, makan la sekali dengan abah kau tu. Bernanah la telinga ibu kena tadah. Ibu tak suka anak ibu diburuk-burukkan.

Aku: Ye ibu, next time Ash makan sekali. Tadi Ash sibuk study. Ash minta maaf ibu. :(

Ibu: okay.

Aku tahu abah selalu bandingkan aku dengan abang Long. Abang Long pandai, semua benda abang long tahu. Repair kereta pandai, repair computer pandai, masak pun boleh tahan, tukar mentol pandai, banyaklah abang long tahu. Tapi aku? Abah selalu cakap aku ni tak berguna. Ambik bidang engineering tapi apply tak reti. Aku diam je. Dalam hati Allah je yang tahu.

Setiap hari macamtulah kehidupan aku. Abah memang suka membandingkan aku dengan abang long dan kakngah. Aku ni apalah sangat. Setakat bidang engineering. Abang long ambik medic, jadi doktor. Kakngah pulak akauntant yang dah berpangkat tinggi.

Abah selalu cakap "senang abang long ada, boleh check abah time abah sakit, kakngah pun senang jaga kewangan abah. Kira-kira laju je.. tak macam Ash, Entah apa yang dia tahu"

Aku pendam perasaan ni. Abah tak tahu setiap solat aku doakan abah dan ibu masuk syurga. Aku doa agar dosa abah dan ibu diampunkan. Aku doa agar kita sekeluarga dapat bertemu di dalam syurga. Abah tak pernah tahu. Abah lupa apa yang paling penting untuk bekalan abah nanti ialah doa anak yang soleh.

Abah tak pernah tahu abang long bukan jenis yang jaga solat. Abah tak tahu kakngah selalu mengata abah di belakang. Tapi Ash tetap sayangkan abah. Abah, Ash harap abah dapat terima anak abah ini seadanya walaupun Ash tak sepandai abang long dan kakngah.

Ibu selalu cakap, Ash pendiam, senang ibu jaga Ash sebab tak banyak karenah.

Ibu pernah cakap suara Ash sedap masa Ash azan dan mengaji.

Ibu pernah cakap Ash pandai mengurut ibu ketika ibu sakit kepala.
Ibu juga pernah cakap, Ash cepat ingat sesuatu maklumat bila ibu cakap sekali je Ash ingat sampai bila-bila.

Abah, manusia tidak ada yang sempurna. Terimalah anak-anak abah walaupun mereka banyak kelemahan kerana anak adalah amanah.

Manusia tidak sempurna. Setiap manusia pasti ada kelebihan dan kemahiran mereka yang tersendiri.

Ash sayangkan abah,
Ash sayang ibu.

Semoga kita bertemu di Jannah! Aamiin.




Tuesday, October 13, 2015

Maksud tersirat lagu Suci Dalam Debu

SUCI DALAM DEBU - IKLIM

Engkau bagai air yang jernih
..Itulah diri kita yang sebenar (Ruh)

Di dalam bekas yang berdebu
..Jasad/Badan yang asalnya di jadikan dari tanah.

Zahirnya kotoran itu terlihat
..Sifat manusia suka melihat keburukan orang lain

kesucian terlindung jua
..Hal-hal yang baik biasanya tak beberapa di pandang dan ambil peduli.

Cinta bukan hanya di mata
..Cinta bukan dari sudut syariat semata-mata @ solat

Cinta hadir di dalam jiwa
..Cinta yang mutlak terbit dari hati yang suci dan bersih @ zikrullah

Biarlah salah di mata mereka
..Mereka yang benar-benar mahu menjadi hamba ALLAH di pandang serong dan rendah oleh masyarakat

Biar perbezaan terlihat, antara kita
..Perbezaan di antara hamba ALLAH dan hamba Dunia

Kuharap engkau kan terima
..Bermunajat agar di terima Ilahi

Walau di pandang hina
..Sebagai hamba yang hina

Namun hakikat cinta kita, kita yang rasa
..Perasaan yang wujud antara hamba dan penciptanya tidak dapat di ungkap dengan kata-kata

Suatu hari nanti, pastikan bercahaya
..Di alam akhirat

Pintu akan terbuka, kita langkah bersama
..Bila mendapat syurga bersama mereka-mereka yang berjaya

Di situ kita lihat, bersinarlah hakikat
..Diri kita yang sebenar.. berseri-seri dan bersinar

Debu jadi permata, hina jadi mulia
..Roh mereka-mereka yang soleh, yang dihina di dunia menjadi mulia di akhirat

Bukan khayalan, yang aku berikan
..Kitab Al Quran

Tapi keyakinan yang nyata
..Kitab yang memberi keyakinan dan cahaya kebenaran.

Dinyanyikan oleh Saleem Iklim pada tahun 1990.. Setelah 25 tahun baru terurai isinya..




Monday, September 28, 2015

BEDAH FILEM: Banjrangi Bhaijaan 2015






Alhamdulillah, baru berkesempatan untuk menulis ulasan serba sedikit tentang cerita Bajrangi Bhaijaan lakonan Salman Khan, Kareena dan Harshaali Malhotra. Baru 15 minit duration dah menitiskan airmata. Memang betul kata Aamir Khan, filem ini telah membuatkannya menangis sepanjang di panggung dan filem ini adalah filem Salman Khan yg paling terbaik!
Antara pengajaran yang Kabir Khan cuba selitkan dalam filem ini ialah:
1) Humanity, sifat kemanusiaan dan kasihan yang sepatutnya wujud bagi mereka yang bergelar manusia. 

2) Berpegang teguh dengan agama
Scene Shahida (Munni) yang keluar dari kuil pergi ke Masjid menunjukkan dia berpegang teguh dengan agama yang diajar ibunya.

3) Didikan ibu bapa sangat penting bagi anak-anak ketika mereka masih kecil. Scene Shahida yang masih kecil, berumur 6 tahun sudah dapat rasa sebati dengan ajaran Islam yg diajar ibunya. Sangat penting didikan agama kerana kelak mereka tidak mudah diperdaya dengan ajaran lain.

4) Helah dan Tipu adalah dua perkara yang berbeza: 
Scene Bajrangi Bhaijaan mahu menghantar semula Munni ke Pakistan dengan membawa sifat/sikap jujurnya yang keterlaluan. Dalam Islam, ketika peperangan kebiasaannya tentera Islam akan menggunakan strategi dan helah untuk mengalahkan tentera musuh. Dalam ajaran Islam tipu dan membohong merupakan satu dosa, tetapi helah dibenarkan dalam Islam. Kerana helah bukanlah menipu. 

5) Sifat jujur merupakan sifat yang terpuji:
Sifat ini telah ditonjolkan oleh watak hero, iaitu Salman Khan yang terlalu jujur walaupun beliau tahu akibat dari sikap jujur itu mereka akan dibunuh atau dipenjarakan. Sifat ini merupakan sifat para Nabi dan sifat ini amat disukai oleh semua manusia yang ada kasih dan sayang dalam dirinya.

6) Permainan busuk politik dalam menggunakan media massa: 
Jika kita lihat di mana-mana sahaja, terutama pihak yang berkuasa dan berpengaruh pasti akan menggunakan media massa seperti Television, majalah, surat khabar dll untuk mengaburi mata rakyat ataupun untuk mengunakannya sebagai platform untuk mendapatkan duit lebih. Dalam filem ini telah membuktikan bahawa zaman fitnah dajjal ini manusia semakin tamakkan harta sehingga tergamak menayangkan berita-berita palsu dan fitnah demi pangkat, harta dan sewaktu dengannya. Scene Nawazuddin Siddiqiue sebagai journalist yang mahu menyiarkan berita sahih tentang Bajrangi Bhaijaan tidak diterima kerana kisah ini seolah-olah tidak akan mendapat sambutan oleh masyarakat. Tetapi, apabila kisah beliau sudah mendapat ranking tertinggi di Youtube, baru semua channel TV mahu menyiarkan berita tentangnya kerana mahukan duit dan ranking channel meningkat!

7) Zaman teknologi boleh dijadikan "zaman kebangkitan":
Dalam filem ini telah membuktikan bahawa zaman sekarang masyarakat lebih mempercayai berita yang ditayang di Youtube, Facebook, dll berbanding di TV kerana kebanyakan channel di TV menyiarkan berita palsu atau fitnah juga berita yang diputar-belitkan. Jadi, untuk mendapatkan kepercayaan dan perhatian Masyarakat umum Youtube adalah merupakan platform pertama untuk dijadikan tempat bagi menyiarkan berita-berita yang sukar disiarkan melalui Television dan Surat khabar. 

8) Leraikanlah kebencian, pupuklah Kasih sayang!
Point paling penting dalam filem ini yang mahu ditonjolkan oleh Kabir Khan ialah permusuhan antara India dan Pakistan yang terlalu lama ini mestilah dihentikan bagi mewujudkan suasana harmoni di antara keduanya, kerana dengan kebencian maka sukar untuk menghubungkan antara seseorang dengan seseorang yang mereka kasihi. Hentikanlah permusuhan ini dan kebencian yang semakin menjadi-jadi antara kedua negara ini. Sudah terlalu banyak filem hindi yang mahukan kebencian ini terlerai dan digantikannya dengan kasih dan sayang. 

9) Keberanian menukar kebatilan kepada kebenaran!
Jika kalian merupakan peminat tegar filem hindi, kalian akan mendapati setiap filem hindi yang wujud di India, watak utama dalam filem mereka pasti mempunyai sifat BERANI. Jika sifat ini tiada dalam diri mereka, maka si Hero tidak akan sekali-kali berjaya menawan apa yang dia inginkan. Dan si Hero pasti tidak akan mampu menukar kebatilan kepada kebenaran jika KEBERANIAN tidak ada dalam diri mereka. Begitu jugalah Panglima Islam sewaktu ketika dahulu, seperi Khalid al-Walid, Umar al-Khattab, Saad Abu Waqas, merupakan pemimpin tentera Islam yang sangat berani menentang kezaliman dan kebatilan sehingga mampu menawan musuh dan kota-kota tertentu dalam sejarah Islam. Pepatah hikmah juga pernah menyatakan, "Berani kerana Benar, takut kerana salah!"



Lots of love, Khuda Hafiz,
Delisha Haseena
-Author, Novelist, blogger, analyst Hindi Films, Lyrics writer- 


Thursday, August 6, 2015

Bedah Filem: Baghban (2003)

Tajuk: Baghban
Lakonan: Amitabh Bachchan, Hema Malini, Salman Khan, Mahima Choudry.


Baghban sebuah filem yang sangat menarik untuk tatapan anak-anak moden yang makin lupa asal usul mereka. Baghban bermaksud tukang kebun, iaitu penjaga taman-taman. Tujuan filem ini diadaptasi ialah untuk menyedarkan anak-anak yang semakin hari semakin lupa untuk berbakti kepada ibu bapa.

Filem ini dimulakan dengan watak seorang suami yang bernama Raj Malhotra yang terlalu menyayangi isterinya, Pooja. Raj bekerja sebagai akauntan di sebuah bank selama beberapa tahun. Mereka mempunyai 4 orang anak lelaki dan 3 menantu perempuan. Pada awalnya anak dan menantunya tunjukkan kasih sayang mereka kepada ibu bapa mereka apabila sesekali pulang bercuti. Tetapi selepas Bapa mereka sudah bersara dan tidak mampu untuk menyara lagi maka sikap anak anak dan menantu Raj Malhotra berubah.

Raj meminta untuk menumpang di rumah anak anak mereka bersama Pooja, iaitu ibu kandung kepada anak2 tersebut. Tapi mereka rasa terbeban untuk menumpangkan ibu bapa mereka di rumah. Jadi mereka berbincang agar dipisahkan ibu dan ayahnya, seorang di rumah anak sulong dan seorang lagi di rumah anak kedua selama 6 bulan secara bergilir-gilir. Tujuannya agar ayahnya tidak mahu untuk tinggal bersama anaknya tanpa ibunya di sisi. Malangnya ayahnya bersetuju walau terpaksa berpisah dengan isteri kesayangan.

Dalam tempoh 6 bulan duduk di rumah anak sulongnya itu, Raj dilayan secara kurang ajar oleh anak dan menantunya. Disindir, tidak ada langsung rasa hormat dan kosong dengan kasih sayang di rumah itu. Begitu juga Pooja yang terpaksa duduk di rumah anak keduanya juga tidak dihormati oleh anak menantu sehingga diibaratkan seperti orang gaji di rumah itu.

Selepas tempoh 6 bulan itu mereka keluar dan terpaksa untuk bergilir dijaga oleh anak ketiga dan keempat pula. Tapi dalam perjalanan itu mereka terjumpa anak angkatnya Alok (Salman Khan). Alok membawa ibu bapa angkatnya ke rumah banglonya. Di situ Raj dan Pooja dapat layanan yang sangat istimewa oleh Alok dan isterinya, Arpit (lakonan Mahima Choudry). Betapa sayangnya Alok kepada ibu bapa angkatnya kerana rasa terhutang budi. Alok seorang anak yatim piatu telah menganggap Raj dan Pooja seperti ibu bapa kandungnya.

Di sini dapat kita lihat dua cara penjagaan yang sangat berbeza, seorang anak kandung yang menjaga ibu bapanya sambil lewa, seorang lagi anak angkat yang mampu menjaga dan treat ibu bapa angkatnya di tempat yang mulia.

Begitulah yang Islam ajar, dalam surah al -isra' Allah mengingatkan kita bahawa jika ada ibu bapa kita yang sudah lanjut usia duduk dalam jagaan kita maka hendaklah kita melayani mereka dengan hormat dan memuliakan mereka. Berbuat baiklah kepada mereka, janganlah herdik dan meninggikan suara kepada mereka. Beginilah yang ditunjukkan Alok dalam filem ini.

Pepatah ada mengatakan seorang ibu mampu menjaga sepuluh orang anak tetapi sepuluh anak tidak mampu menjaga seorang ibu. Begitulah yang ditonjolkan dalam filem hebat ini. Menitiskan airmatamu menonton filem bertemakan ibu bapa ini. It is all about loving your parents!

Lots of Love,
Delisha Haseena.




Monday, February 2, 2015

Kenangan Silam: "Untuk Kita Semua"


Sekilas kilau di air yang tenang Terperciklah....

Gerak tari kehidupan kita Yang penuh keindahan....

Tanyalah pada dirimu sendiri bagaimana....

Masa silam yang beronak duri....

Mungkin kau tahu manisnya

Segalanya telah tersirat pada yang tersurat kini

Semakin nyata bagai bulan di ribaan malam keriangan

Sememangnya kita ini terlalu indah diciptakan

Terpilih bukannya tersisih

Bertuahlah bumi yang dipijak Seandainya langit disanjungi

Kasih sayang semakin terserlah asyiknya

Ku tak rela hidup disiakan

Riak di mata di hati buta Baik saja kita gemilangkan Untuk kita semua

Di sini ku bentangkan permaidani yang berbaldu

Hanya untuk kita mahkotakan nurani dan naluri

Di sini damailah hati yang resah dan kecewa

Antara kita ada lebihnya mungkin terlindung....

Indahnya........

Stay steady, Ukays forever....




KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

Semoga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berbicara bersama...~