CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Monday, August 5, 2019

BUAT DUIT DENGAN JOIN AFFILIATE DATO ALIFF SYUKRI


Siyes teruja dapat duit lepas join affiliate e-book Dato' Aliff Syukri yang tengah viral ni.. Ya Allah, Allah dengar doa saya untuk dapat duit mudah dari rumah je sebab saya ibu tunggal, jaga anak kat rumah, terima kasih Allah kerana gerakkan hati sy utk cuba affiliate e-book Dato Aliff ni.. Alhamdulillah..

Sape nak boleh klik je link ni utk maklumat lanjut... Klu nak sy ajar pn boleh... Sy ajar dari A sampai Z InshaAllah. Yang penting ada semangat nk buat, dan fkir utk berjaya InshaAllah...

E-Book dia pulak memang worth to buy, tak rugi plak baca mmg byk gila ilmu bisnes yg selama ni kita xtau.. Mmg btul la org kata nak brjaya kena ada ilmu...

Tajuk E-Book dia "Zero To Hero" mmg terbaik... Terima ksih ya Allah pertemukan aku dgn E-Book ni... Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah...
Jom berjaya dan kaya demi ekonomi ummah!


Nak saya ajar boleh wasap ke 0105170478


TIPS BISNES ONLINE POWER

🔥 7 Tips meniaga online  🔥
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••

1. Penuhkan friends 5k orang

2.Setting Public untuk semua posting jangan set untuk friend sahaja.

3. Belajar branding diri sendiri, belajar untuk sentiasa engage dengan fb friends

Contoh:

-Wish Selamat pagi & ucapan salam setiap pagi bagi yg baru menjaga online, supaya org lain sedar kewujudan anda di fb.

-Share something menarik dekat wall utk menarik minat orang ramai.

4. Jangan Segan2 & takut2 untuk beriklan..

Contoh:

- takut org mengata Takde duit sgt sampai meniaga online,

-takut org ckp asyik-asyik posting dia je keluar dekat wall.

Buat je Jgn fikir apa org akan cakap Itu semua tidak PENTING jika anda nak berjaya.

5.Post iklan anda waktu traffic tinggi

Waktu Post Status Paling Sesuai:-

✅Waktu Pagi : 6.15am - 7.00am (pengguna FB tegar akan login)

✅Masuk Keja : 8.00am - 10.00am (ni yang boleh akses FB di tempat kerja)

✅Lunch Hour : 12.30pm - 2.00pm (sambil tunggu waktu lunch, layan FB)

✅Selepas Lunch : 2.30pm - 3.00pm (layan jap sebelum sambung kerja)

✅Sebelum Balik : 5.30pm - 6.15pm (tunggu nak checkout)

✅Lepas Isyak : 9.00pm - 12am, kadang2 terlajak 1am - 2am.

❗WAKTU PALING HOT❗
🕙10 pagi
🕛12 tengah hari
🕒3 petang
🕔5 petang
🕘9 malam
🕙10 malam

6. Join group iklan terbesar.. Iklan la di sana minimum 10 posting sehari.

7. Post ayat2 membina, tips, atau apa2 yang beri manfaat pada kawan2 fb setiap hari. Cth, kata2 semangat, hadith, kata2 motivasi dan positif yg boleh bina engagement dgn kwn fb..

****Nak mudah copy je ayat2 tu dari telegram yg dah siap sedia 100 ayat best best tu... Mudah dan pantas... 😊

****Berminat nak excess *100 ayat engagement power* yang boleh *gegarkan FB* anda seterusnya *sales masuk macam air?*

***Jika minat klik link dibawah
http://wasap.my/60105170478/7tips





http://wasap.my/60105170478/7tips

Wednesday, April 10, 2019

Anda Boleh Berjaya!

Bukan kita tak berjaya. Tapi Allah belum izinkan.

Kadang kadang Bila kita buat macam macam bisnes. Pelbagai kerja kita cuba buat. Tapi tak berjaya..

Bukan sebab kita gagal.. Tapi Allah belum izinkan lagi.

Kadang kita tengok orang berjaya, ya memang kita terinspirasi.. Tapi bila kita cuba still stuck.. Bukan apa.. Allah belum izinkan lagi untuk kita berjaya.

Dan kejayaan yang sebenar bukan dari ribuan ringgit yang kita dapat. Tapi berapa banyak manfaat yang telah kita bagi pada orang lain.

Jangan pernah berputus asa untuk terus melangkah. Kerana orang yang sekarang berjaya pun dulunya pernah merasai kegagalan.

Jatuh bukan bererti lemah. Jatuh bererti anda sudah pernah mencuba sesuatu yang baru dalam hidup anda.

Jom teruskan langkah!

#Motivasi
#MasterJiDila
#DiariMotivasiByMasterJiDila
https://t.me/diarimotivasibymasterjidila



Wednesday, April 3, 2019

Being a single mother is not easy

Being a single mother is not easy.

.

Statistik ibu tunggal makin hari makin meningkat. Tapi, berapa ramai yang tau fakta ni.
Dan kebanyakan ibu tunggal zaman moden ni saya perasan ramai yang usaha untuk tambah pendapatan dengan buat online bisnes.

Ya, begitulah semangat yang harus ada pada semua termasuk suri rumahtangga. Tapi berapa ramai ibu tunggal, atau ibu yang tak tunggal betul betul berjaya dalam bisnes?

Nak berjaya dalam bisnes online di facebook memang memerlukan kemahiran menulis. Berapa ramai yang buat kelas copywriting untuk majukan bisnes tapi berapa ramai yang betul2 berjaya?

Saya sendiri dah terlalu banyak masuk kelas copywriting. Kelas Storytelling untuk menulis dengan baik di Facebook. Tapi kesalahan saya ialah tidak terus praktik apa yang saya belajar.

Sekarang saya dah belajar dari kesilapan. Selepas saya refresh semula ilmu copywriting yang saya belajar dari sifu jutawan hebat ni memang saya rasa semangat membuak buak. Terus saya buat. Terus saya tulis dari hati!

Apa jadi lepas saya tulis dari hati?

Result dia ramai yang follow saya. Nak tau lagi dan lagi apa saya belajar. Dan dah ada beberapa orang yang mesej beritahu sale dia masuk selepas ikut apa yang saya suruh. Sebab apa?

Sebab benda yang saya suruh tu adalah benda yang sama sifu jutawan ajar pada saya.

InshaAllah saya doakan semoga orang yang baca post saya ini berjaya dalam bisnes yang anda buat sekarang ini! Yakin anda boleh!

#Motivasi
#MasterJiDila
#DiariMotivasiByMasterJiDila

Join telegram motivasi di sini,

@diarimotivasibymasterjidila



Thursday, March 21, 2019

Zeher: Part 2



Zeher by Delisha Haseena, part 2

.

Matanya tertumpu di screen laptop. Kerjanya terbengkalai. Otaknya bermacam macam difikirnya. Kisah silam suaminya masih segar berlegar di fikirannya. Bagaimana ia terjadi? Mengapa ia terjadi? Di mana ia terjadi? Semua dipersoalkan... Seolah olah ilmu yang dia belajar kosong.. Takdir Tuhan pun kadang dia pertikai. Tapi, apabila dia sedar, segera dia memohon ampun kepada yang Esa.

"Hmm...." mata Darwisyah melihat jam. Jam menunjukkan tepat pukul 11 malam. Zaid masih belum pulang. Pekerjaannya tak kira waktu. Ekonomi sekarang yang tidak menentu menyebabkan dia terpaksa buat 2 kerja dalam satu masa.

"Assalamualaikum..." Zaid buka pintu sambil beri salam. Darwisyah menjawab salam hambar. Motosikal Zaid tidak kedengaran dari luar. Tiba tiba muncul tuannya saja. Darwisyah kehairanan.


"Tak dengar bunyi moto... Balik naik apa?" ujarnya ringkas.

"Jalan kaki. Moto saya hantar bengkel." jawab Zaid juga ringkas.

"Rosak?" darwisyah mula bangun mendekati suaminya.

"Ya."

"awak lapar? Nak makan?"

"boleh juga. Awak masak apa harini?" Zaid tanya sambil tangannya scroll handphone.

"simple je. Sup sayur dengan sambal ikan." Darwisyah bingkas bangun sambil memanaskan lauk. Dia tahu suaminya sangat gemar sup sayur. Kata Zaid, sup sayur ada elemen kenangan bersama ayahnya. Ayahnya suka masak sup sayur sewaktu dia masih bersekolah.

Zaid mengunyah makanan. Mukanya tak ceria. Darwisyah juga rasa tak seronok melihat riak wajah suaminya. Seolah olah padanya muka suaminya tiada seri. Adakala dia rindu melihat wajah suaminya sewaktu awal perkahwinan mereka dahulu.

"Sayang, lapar tak? Nak makan apa harini?" ceria wajah Zaid memandang tepat ke anak mata isterinya. Senyuman terukir di bibir.

"Hmm, ikut awaklah.. Saya okay je mana mana." Darwisyah membalas senyuman suaminya mesra. Terlihat sedikit lesung pipitnya.

"Saya nak belanja awak subway lah harini. Kita tukar selera sikit." zaid turun kereta sambil pimpin tangan isterinya. Mesra. Erat.

Pranggg!!!!

"Allah...." Terkejut Darwisyah dari lamunannya. Dia berlari anak ke dapur. Bunyi pinggan terjatuh. Sedikit retak. Mujur tak pecah banyak. "Awak okay ke tu?"

"Okay. Terlepas masa nak basuh tadi." jawab Zaid selamba.

"Hm... Lain kali biar saya je yang basuh. Sikit je awak makan. Tak nak tambah lagi?" tanya Darwisyah lembut.

"dah lewat malam..." zaid terus berlalu ke bilik air membersihkan diri.

Darwisyah mengeluh perlahan. Dalam hatinya dah masak dengan perangai suaminya. Jika ada benda suaminya tak suka dan marah, memang begitulah reaksinya. Dan marahnya pula sangat lama. Susah untuk pujuk hati suaminya. Tapi, sekarang makin kerap pula suaminya begini. Di mana silapnya aku? Getus hatinya. Sendu.....

****



Tuesday, March 19, 2019

Servis copywriting dan storytelling bisnes marketing power!

Servis copywriting dan storytelling bisnes marketing power!

.

Bisnes online ni perlukan copywriting dan storytelling yang best dan ada emosi untuk orang beli produk kita.

Takde emosi, takde call to action, copywriting tak menarik orang takkan baca apatah lagi nak beli kan?

Headline cun orang baca sampai habis.

.

Takde idea nak tulis storytelling?

Tak tahu nak buat headline best?

Malas nak taip storytelling yang berbeza2 setiap hari?

Usah risau, kami pakar bab menulis apa saja copywriting dan storytelling best untuk produk korang.

Keistimewaan kami,

▶️ Pernah mengikuti kelas copywriting dan storytelling dari sifu jutawan.

▶️ Testimoni trusted.

▶️ Boleh sertai kelas copywriting dan storytelling kami di telegram nanti dengan yuran keahlian seumur hidup dan paling murah di dunia!

Tagline kami ▶️ Murah. Jimat. Berbaloi.

Jommm wasap 60105170478 untuk servis copywriting dan storytelling besttt untuk produk marketing terbaik!

Saturday, February 3, 2018

Mesej dari telemovie PokYa Cong Codei.

Mesej dari telemovie PokYa Cong Codei.



Viral cerita PokYa ni, kawe raso bangga sebab citer oghe kelate keturunan ayoh kawe ni dapat sambutan orang ramai.

Nak share sikit je mesej dari citer ni.
.
.

Cerita ni nak mengajar kita supaya jangan berlagak sombong dengan siapa kita dulu. Sebabnya, kita ni nak mati nanti dinilai berdasarkan siapa kita sekarang. Bukan yang dulu. Sejarah kita yang gah takde siapa pun nak tau kecuali kita ni tokoh2 hebat baru orang nak tau tentang kita.

.
.

Walau siapa pun kita, Allah tetap hebat dalam hati kita. Perasan tak berapa banyak kali PokYa sebut pasal takdir Allah? "Kalau Allah izinkan aku mati, aku akan mati. Kalau Allah tak izinkan, sebutir peluru pun tak kena ke aku". Lebih kurang gini la ayatnya.
even dia tu ketua gangster, dia still meletakkan Allah lebih hebat dari semua dalam hati dia.

.
.

Bersedekah amalan mulia. Sifat suka memberi yang ditonjolkan PokYa ni sangat bagus. Dia tak tamak walau se sen pun duit orang. Walaupun dia ada hak dengan duit tu. Tapi dia bagi pada orang bawahan dia yang lebih memerlukan.

.
.

Isteri perlu taat dan bercantik2 untuk suami. Dalam citer ni dialog PokYa walaupun kasar tapi ada mesej tersirat kat bini dia. Dia nak bini dia ikut apa dia suruh. Ayat dalam sarcasm dia tu sangat terkena pada yang bergelar isteri.

.
.

Suami kena sentiasa hargai isteri dan tetap merasakan isteri sendiri lebih cantik dari perempuan lain. PokYa dalam cite ni suka puji bini dia kat orang. Walaupun dia terjumpa perempuan comey pun, dia still rasa bini dia comey lagi dari perempuan tu. Kenapa? Sebab dia meletakkan isteri dia yang paling comey di hati dia.

.
.

Cukuplah 5 dulu.
Nanti ada lagi kawe tambah lagi.

LOVE,
D.

*Sumber
ansyuhanim.blogspot.com



Tuesday, May 2, 2017

Kisah Imam Ahmad dan Pembuat Roti.

 Imam Ahmad bin Hanbal ra (murid Imam Syafi'i) dikenal juga sebagai Imam Hanbali. dimasa akhir hidup beliau bercerita, "satu waktu (ketika saya sudah usia tua) saya tidak tau kenapa ingin sekali menuju ke salah satu kota di Irak,". 

Padahal tidak ada janji sama orang dan tidak ada hajat. Akhirnya Imam Ahmad pergi sendiri menuju ke kota Bashrah. Beliau bercerita "saat tiba disana waktu Isya', saya ikut shalat berjamaah isya di masjid, hati saya merasa tenang, kemudian saya ingin istirahat". Begitu selesai shalat dan jamaah bubar, imam Ahmad ingin tidur di masjid, tiba-tiba marbot masjid datang menemui imam Ahmad sambil bertanya "kenapa syaikh, mau ngapain disini?". (kata "syaikh" bisa dipakai untuk 3 panggilan, bisa untuk orang tua, orang kaya ataupun orang yang berilmu. Panggilan Syaikh dikisah ini panggilan sebagai orang tua, karena imam Ahmad kelihatan  sebagai orang tua). 

Marbot tidak tau kalau beliau adalah Imam Ahmad. Dan Imam Ahmad pun tidak memperkenalkan siapa dirinya. Di Irak, semua orang kenal siapa imam Ahmad, seorang ulama besar dan ahli hadis, sejuta hadis dihafalnya, sangat shalih dan zuhud. Zaman itu tidak ada foto sehingga orang tidak tahu wajahnya, cuma namanya sudah terkenal. Kata imam Ahmad "saya ingin istirahat, saya musafir". Kata marbot, "tidak boleh, tidak boleh tidur di masjid. Imam Ahmad melanjutkan bercerita "saya didorong-dorong oleh orang itu disuruh keluar dari masjid, Setelah keluar masjid, maka dikuncilah pintu masjid. 

Lalu saya ingin tidur di teras masjid." Ketika sudah berbaring di teras masjid marbotnya datang lagi, marah-marah kepada Imam Ahmad. "Mau ngapain lagi syaikh?" Kata marbot. "Mau tidur, saya musafir" kata imam Ahmad. Lalu marbot berkata, "di dalam masjid tidak boleh, di teras masjid juga tidak  boleh". Imam Ahmad diusir. Imam Ahmad bercerita " saya didorong-dorong sampai jalanan". Di samping masjid ada penjual roti (rumah kecil sekaligus untuk membuat dan menjual roti). Penjual roti ini sedang membuat adonan, sambil melihat kejadian imam Ahmad didorong-dorong oleh marbot tadi. Saat imam Ahmad sampai di jalanan, penjual roti itu memanggil dari jauh "mari syaikh, anda boleh nginap di tempat saya, saya punya tempat, meskipun kecil". 

Kata imam Ahmad "baik". Imam Ahmad masuk ke rumahnya, duduk dibelakang penjual roti yang sedang membuat roti (dengan tidak memperkenalkan siapa dirinya, hanya bilang sebagai musafir). Penjual roti ini punya perilaku tersendiri, kalau imam Ahmad ngajak ngomong, dijawabnya. Kalau tidak, dia terus membuat adonan roti sambil melafalkan istighfar, Astaghfirullah. Saat meletakkan garam astaghfirullah, memecahkan telur astaghfirullah, mencampur gandum astaghfirullah. Selalu mengucap istighfar. 

Imam Ahmad memperhatikan terus. Lalu imam Ahmad bertanya "sudah berapa lama kamu lakukan ini?". Orang itu menjawab "sudah lama sekali syaikh, saya menjual roti sudah 30 tahun, jadi semenjak itu saya lakukan". Imam Ahmad bertanya : "apa hasil dari perbuatanmu ini?", orang itu menjawab "(lantaran wasilah istighfar) tidak ada hajat yang saya minta , kecuali pasti dikabulkan Allah. semua yang saya minta ya Allah...., langsung diterima". (memang Nabi saw pernah bersabda :"siapa yang menjaga istighfar, maka Allah akan menjadikan jalan keluar baginya dari semua masalah dan Allah akan berikan rizki dari jalan yang tidak disangka-sangkanya). Lalu orang itu melanjutkan "semua dikabulkan Allah kecuali satu, masih satu yang belum Allah kabulkan".

Imam Ahmad penasaran kemudian bertanya "apa itu?". Kata orang itu "saya minta kepada Allah supaya dipertemukan dengan imam Ahmad". seketika itu juga imam Ahmad bertakbir, "Allahuakbar, Allah telah mendatangkan saya jauh dari Bagdad pergi ke Bashrah dan bahkan sampai didorong-dorong oleh marbot masjid itu sampai ke jalanan karena istighfarmu"..(penjual roti terperanjat, memuji Allah, ternyata yang di depannya adalah Imam Ahmad).

Sumber : manakib imam Ahmad


Sunday, January 15, 2017

Review Filem 3 Idiots





  
Assalamualaikum wbt.

Mohon maaf kepada sahabat kita yang minta ulasan / review filem 3 Idiots. Saya usaha cari review yang saya pernah buat tentang filem ini, namun tidak jumpa. Gambar saja yang dapat diselamatkan. Jadi saya tepaksa menulis semula review ini.

Ada banyak nilai-nilai hebat yang ditonjolkan dalam filem ini. Seperti yang kita tahu, filem ini diadaptasi dari sebuah novel yang bertajuk  “Five Point Someone  yang ditulis oleh Chetan Bhagat. Dan watak utama dalam filem  ini juga berdasarkan dari seorang engineer bernama Sonam Wangchuk dari Ladakh.

Sonam Wangchuk, a 50-year-old mechanical engineer from Ladakh, is the man who inspired Wangdu's character in 3 Idiots.”

Kembali kepada tajuk sebenar saya menulis artikel ini. Jujur saya katakan, filem 3 idiots ini adalah di antara filem Aamir Khan yang saya tonton berkali-kali. Lebih-lebih lagi sewaktu di zaman university dahulu. Kerana filem yang motivated, dan high values itulah menyebabkan saya mesti menontonnya berkali-kali.

Antara pengajaran dan nilai yang boleh diambil dari filem ini ialah:

1.      Ukhuwwah dan persabahatan jika dijaga bernilai di sisi agama.
-        Ukhuwwah sangat penting. Lebih- lebih lagi di zaman Rasulullah saw dahulu. Jika kita lihat, mereka bersahabat saling bantu-membantu dan saling tolong-menolong antara satu sama lain. Dan dengan sahabat soleh jugalah boleh jadi syafaat untuk kita masuk ke dalam syurga. Begitulah yang ditonjolkan dalam movie ini. Tidak seperti cerita Hindustan lain yang banyak mengisarkan tentang cinta lawan jenis sahaja. Tapi point ini lebih tertumpu kepada “Love in friendship”.

2.      Kekuatan dan motivasi dalam menuntut ilmu.
-        Islam sangat menganjurkan kita menuntut ilmu. Bahkan ada kata-kata sebahagian ulama mengatakan “Jadilah orang yang berilmu, atau orang yang menuntut ilmu, atau orang yang mendengarkan ilmu, atau orang yang sukakan ilmu. Maka, janganlah kamu jadi golongan yang kelima, iaitu (yang tidak tergolong dalam empat golongan di atas) nescaya kamu akan binasa.” Begitulah pentingnya ada ilmu. Dalam cerita 3 idiots lebih mengutamakan kita untuk jadi orang yang suka berfikir dan belajar dengan cara yang betul. Bukan dengan menghafalkan ilmu tersebut, bahkan memahami dan mengamalkan ilmu yang dipelajari tersebut. Jika sekadar ilmu di atas kertas dan bukan di dada, maka sukarlah untuk kita jadi orang yang cemerlang dan Berjaya. Bak kata Ranchodas dalam cerita ni, “Qaabil Bano qaabil..” maksudnya “jadilah orang yang cemerlang/hebat, kejayaan akan mengejar kamu.”

3.      Cabaran menghadapi ujian.
-        Bukan kehidupan namanya jika kita tidak diuji. Sedangkan dalam Al-Quran Allah ada menyebut jika kita diuji bagaimana nak ukur keimanan kita? Di alam persekolahan dan kolej kita juga diuji dengan adanya peperiksaan dan ujian. Bagaimana pensyarah dan guru nak tahu kita punya pemahaman di tahap mana. Ya, benar tidak semestinya orang yang dapat straight A dan 4 flat tu hebat dan bijak. Tapi dengan cara itulah guru kena nilai pelajarnya. Dalam cerita 3 idiots ni banyak scene yang menunjukkan “we have to face our life” walau apa cara sekalipun cabaran dan ujian yang melanda kita. Dan begitulah pentingnya ada sahabat yang mengingatkan kita supaya kuat menghadapi cabaran.

4.      Sikap menghargai sahabat yang baik adalah sikap yang terpuji.
-        Seperti di point pertama tadi, pentingnya bersahabat dengan sahabat yang soleh dan penting juga menghargai sahabat yang baik. Kerana kadang-kadang sahabat yang baik inilah punca kita Berjaya. Tanpa mereka mungkin kita tiada sokongan selain sokongan ahli keluarga.

5.      Cara mengajar dengan betul.
-        Ini adalah antara point penting dalam cerita ni. Sebab kadang-kadang sebahagian guru malas dan sambil lewa dalam mengajar. Bagi mereka, jika pelajar gagal bukan salah guru dah. Sedangkan guru sangat berkait dalam menghasilkan pelajar yang Berjaya atau gagal. Rasulullah saw sendiri merupakan seorang guru. Tengok dan baca sirah macam mana Rasulullah berikan ilmu pada para sahabat. Baginda akan melihat ke anak mata setiap yang mendengar ceramahnya dan baginda akan mengulangi 3 kali ilmu yang diberi dalam keadaan sebutan satu persatu (word by word) agar mudah para sahabat mengingati ilmu yang disampaikan. Dalam cerita ini mengajar kita jangan jadi guru yang selfish dan ego. Tapi jadilah guru yang ada sikap rendah diri dan bertanggungjawab.

6.      Menggunakan system pembelajaran yang tepat dan efektif.
-        Ini adalah point yang paling utama dalam movie ini. Kalau kita tengok balik cerita ni, principal ICE iaitu Mr Virus (nickname) sangat bangga dengan pencapaian kolej dia. Sedangkan kolej yang dia banggakan tu telah melahirkan ramai student yang tertekan dengan system yang wujud dalam kolej tersebut sehingga ramai yang terlibat dengan bunuh diri. Jika kita seorang yang prihatin, biarlah kita mencipta sistem pembelajaran yang efektif dan bermanfaat untuk pelajar khususnya. Dan jadi guru yang sangat menitikberatkan kelemahan pelajar serta sanggup menghabiskan masa dan tenaga demi melahirkan dan mendidik generasi yang Berjaya!

Lots of love,
Delisha Haseena.

  


KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

mari berbicara bersama...~