CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

قُلۡ إِن كُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِى يُحۡبِبۡكُمُ ٱللَّهُ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ غَفُورٌ۬ رَّحِيمٌ۬ ...Say,(O Muhammad,to mankind):"...If you love Allah,follow me;Allah will love you and forgive you your sins.Allah is Forgiving,Merciful..." ••♥•.¸¸.•♥•.♥••♥•.¸¸.•♥•.♥••♥•.¸¸.•♥•.♥••♥•.¸¸.•♥•.♥ ♥♥.•*´¨`*•. (`'•.¸ (`'•.¸*¤* ¸.•'´) ¸.•'´) .•*´¨`*•.♥♥ ***********FOR ALL MY FRIENDS*********** ♥♥`*•.¸¸.•* (¸.•'´ (¸.•'´*¤* `'•.¸) `'•.¸) `*•.¸¸.•*♥♥ ••♥•.¸¸.•♥•.♥••♥•.¸¸.•♥•.♥••♥•.¸¸.•♥•.♥••♥•.¸¸.•♥•.♥
click to create your own

Menarik di dalam~

Sunday, April 20, 2014

Apabila tiba hari ulangtahun kelahiran kita...

Alhamdulillah, sudah 24 tahun bernafas di bumi ciptaan Ilahi, pada tarikh 20 April 1990, hari jumaat bersamaan 24 Ramadhan 1411H, tepat pukul 2.27pm dengan seberat 3.5kg daku dilahirkan di Hospital Homeopathy Kuala Lumpur oleh ummi yang tercinta, berkat kesabaran dan kekuatannya aku dilahirkan di dunia dengan suara tangisan yang kuat. Suara iqamat di telinga lembut dan sayu dilantunkan oleh ketua keluarga, merangkap Abati yang dihormati.. 24 tahun juga dibesarkan dengan kasih sayang seorang ummi dan abi yang dicintai.. tidak ramai yang akan memberi hAdiah dan menghulurkan terima kasih kepada ibunya yang melahirkannya ketika hari ulangtahun kelahirannya tiba, ucaplah terima kasih kepada ibu yang bermati-matian melahirkan kita. Syukur kepada Allah kerana memberikan kekuatan kepada ummi tercinta untuk melahirkanku.. semoga Allah saja yang bisa membalas jasa kedua orang tuaku kerana melahirkan dan membesarkanku dengan kasih dan sayang.. Hanya DOA saja yang dapat ku hulurkan, "Rabbighfirli waliwaalidaiyya warhamhuma kama rabbayani soghiro.." Aamiin ya Rahman...
Terima kasih juga buat akhawaati dan juga ikhwaani ku yang disayangi, jasa kalian yang pernah menghulurkan bantuan buatku tidak pernah ku lupakan, semoga berkat satu RAHIM yang kita pernah menumpang bersama suatu ketika dahulu mengeratkan lagi ukhuwwah kita 10 beradik. Syukur Allah masih hidupkan kita lagi hanya semata-mata untuk bersama bertaut pada tali-Nya yang SATU, bersama menuju ke Jannah-Nya, Aamiin. Maaf atas segala salah dan silap..
"Semakin meningkatnya umur maka semakin dekatlah kita dengan kematian."
*Coretan seorang 'Mujahidah' yang dilahirkan pada 20 April 1990, love you both my mak and Abah
*Sentiasalah mengingatiku dalam doa kalian. Jazakumullahu khairan jaza'..

Lots of LOVE,
Delisha Haseena. 


I really love my FAMILY 

Tuesday, November 26, 2013

Ciri ciri teamwork yang baik

Ramai Mahasiswa/wi di kolej mahupun university yang mengamalkan kerja group. Atau erti kata lain dapat kerja berkumpulan oleh lecturer. Kebanyakan kita nampak gah di alam maya tetapi sering kali terjunam di alam nyata.

Antara ciri ciri kerja teamwork yang baik ialah:

1. Menepati waktu. Jika berjanji untuk buat discussion pukul 9 maka tepatilah masa.

2. Hadirkan diri untuk discussion. Menghadirkan diri ke tempat discussion merupakan satu amanah.

3. Tunaikan hak. Apabila sepakat utk menyiapkan kerja dan hadir utk discussion maka tunaikan hak ahli kumpulan.

4. Sentiasa menghulurkan bantuan. Teamwork yang baik ialah ahlinya saling tolong menolong.

5. Tidak saling salah menyalahlan. Jika ada kesilapan perbaiki bersama dan menyalahkan diri sendiri terlebih dahulu.

Akhir kalam, setiap manusia itu dhaif maka sentiasalah memohon kesilapan jika membuat kesilapan. Maaf salah silap.

Friday, November 15, 2013

Sukar Menundukkan Pandangan

Assalamu'laikum wbt..
Kita semua pernah dengar ayat Quran tentang menundukkan pandangan bukan ?

"Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang mukmin (lelaki) supaya menundukkan pandangan mereka.."

Arahan ini juga disarankan untuk para wanita muslim supaya menjaga pandangan dari memandang lelaki ajnabi.

Apakah tujuan post ini ? Kali ini ia berkait rapat dengan dunia teknologi.
Kebanyakan kita berjaya atau berlagak alim menundukkan pandangan di luar yakni di dunia realiti. Tak pandang perempuan kononnya menjaga pandangan. Ia bagus dan sangat bagus kerana kita patuh arahan Tuan Punya Dunia. Tapi apakah itu sudah mencukupi tanpa menjaga pandangan ketika bersendirian ???

Maksudnya di sini ialah, terlalu ramai perempuan di laman sosial tidak kira di YouTube, facebook, twitter dll, banyak yg suka tayang wajah dan badan di alam maya. Di sinilah bermulanya mujahadah seorang lelaki mukmin !

Apakah dia melihat dan merenung video gadis comel dan gambar wanita bogel ketika bersendirian ? Maka di sinilah terjadi anda tidak menjaga pandangan !! Sukar bukan untuk menundukkan pandangan ? Tetapi itulah mujahadah terhebat bagi seorang lelaki.

Ujian ini boleh ditempuh oleh lelaki yg benar2 bertaqwa. Dia takut akan Allah. Dia rasa Allah sedang memerhatikannya. Maka dia pasti akan menyekat pandangannya dari melihat video gadis2 dan wanita seksi.

Wahai sahabat2 ku, dengarlah kalam Allah dengan hati yg bersih.. Amalkan apa yg terkandung dalam Quran sebaiknya maka kita akan dimuliakan Allah ketika di dunia lagi.

Semoga dengan artikel ini menjadi titik perubahan kepada kita semua untuk berhijrah ke arah yg lebih baik !

By Delisha Haseena

Friday, November 8, 2013

Awek Legoland: Macam Cantik je, Macam Comel je

Assalamu'laikum wbt kepada pembaca setia blog saya dan juga kepada yang baru saja buat pertama kali membuka ruang ini, ahlan wa sahlan saya ucapkan.

Kali ini post yang agak penting bagi saya untuk diketengahkan memandangkan semakin ramai remaja wanita khususnya yang semakin menipis sifat dan perasaan malunya. Allahu...

Siapa yang mengenal sifat Rasulullah saw, dia pasti tahu betapa Baginda saw seorang yang tersangat pemalu. Malah malunya melebihi malunya seorang perawan.
Tetapi di zaman serba canggih dan moden ini, terlalu banyak medium yang bisa menjadikan seorang perawan dan wanita itu hilang sifat malunya.

Rata-rata di YouTube, Facebook, twitter, dan banyak lagi dapat kita lihat betapa hebatnya fenomena para remaja wanita mempamerkan diri untuk menjadi tatapan ribuan malahan jutaan manusia tanpa rasa malu.

Apa yang berlaku kepada para remaja yang kritikal ini bukanlah untuk dihina, dikutuk dan dimaki. Tapi perkara ini perlu dipandang serius lebih-lebih lagi buat golongan ibu dan bapa serta para aktivis dakwah yang dirahmati Allah.

Setiap orang mempunyai latarbelakang atau background keluarga yang berbeza. Ada yang family nya sentiasa berpegang teguh dengan ajaran Islam dan memiliki tarbiyyah yang sempurna. Ada juga yang family background nya biasa saja dan mungkin tidak mengenali apa itu tarbiyyah.

Jadi di sinilah tugas para da'ie bermula!

Terkadang kita tidak tahu tujuan remaja seperti ini meng'upload' video mereka dan gambar mereka di laman sosial dan YouTube. Kemungkinan besar mereka ini kurang diberi perhatian oleh keluarga sendiri.

Dan apa pula tujuan para muslimeen atau lelaki yang melihat video tersebut ? Adakah mungkin kerana ingin tahu atau sekadar penyuci mata untuk nafsu semata ?

Segalanya bermula dari hati. Di mana baik hati itu maka baiklah seluruh jasadnya, jika buruk dan busuk hati itu maka buruklah seluruh jasadnya.

Allah berfirman di dalam kitab-Nya yang mulia;

Sesungguhnya orang yang paling mulia dalam kalanganmu adalah orang yang paling bertaqwa di antara kamu.

Allah tidak pandang pada kecantikan kita. Walau cantik mana kita itu merupakan ujian bagi Allah buat kita. Perlu dimuhasabah dan diperbaiki dengan akhlak yang mulia.

Seseorang yang permulaannya untuk menuju ke arah TAQWA itu pasti tidak akan membuang masa dengan perkara yang tidak mendatangkan faedah kepada dirinya.

Rasulullah saw bersabda mafhumnya;

Di antara ciri-ciri seseorang Islam itu ialah dengan meninggalkan apa yang tidak berfaedah baginya.

Arabnya berbunyi;

من حسن الإسلام المرء تركه ما لا يعنيه.

Akhir kalam,
Semoga setiap dari kita ini mempunyai suatu matlamat yang membawa kebaikan kepada diri, keluarga dan masyarakat. Usah dihabiskan masa dengan perkara tidak bermanfaatkan kita. Kerana hidup di dunia tidak lama.

Assalamu'laikum wbt.

By Delisha Haseena.

Sunday, November 3, 2013

Seminar Magnet Al-Fatih, motivate myself

Assalamu'laikum wbt.

Apa khabar sahabat-sahabatku yang dikasihi Allah sekalian. Lama benar saya tidak publish apa-apa post, dan kali ini saya rasa mahu berkongsi intipati program yang saya join bersama selebriti terkenal, Tuan Amin Idris dan Penulis buku terhebat, Ustaz Syaari Ab Rahman.

Entah bagaimana walau sebelum ini pernah saya hadiri program dua mentor hebat saya ini iaitu program yang berasingan yakni bukan program gabungan seperti ini, tetapi pada program kali ini ia benar-benar memberikan 'something different' in my life!

Nak tahu kenapa ?

Sebab kali ini seminar yang bukan saja teori semata. Malah ada unsur sketsa, montaj dan sedikit praktikal.

Dan....

Intipati yang saya benar benar tidak dapat lupakan ialah berkaitan Matlamat hidup. Ada mahasiswa/wi yang apabila ditanya mereka tidak tahu hala tuju mereka selepas mereka graduate. Ini suatu yang kritikal dalam kalangan mahasiswa dan mahasiswi di negara kita.

Seharusnya sebagai seseorang yang mempunya 'vission' dalam hidupnya, dia pasti tahu dan laju untuk menjawab matlamatnya, impiannya dan cita-citanya suatu hari nanti.

One day I want to be.....
I have a dream.....
My vission is.....
etc....

Walaubagaimanapun, sebagai seseorang yang bermatlamat, dalam dirinya pastikan mempunyai sikap Pro-Aktif dalam diri! Seperti dia akan menyegerakan sesuatu yang tidak penting baginya. Contoh, take a breakfast. Dia akan menyegerakan mengambil sarapan pagi kerana banyak lagi perkara lain yang perlu dia lakukan.

Seperti tokoh terhebat Sultan Muhammad Al Fatih, beliau terlalu pro-aktif dalam hidupnya sehingga beliau mampu bersetuju untuk memegang jawatan sultan ketika umurnya 12 tahun! Walaupun ayahndanya Sultan Murad masih hidup.

Maka, dengan mempunyai vission plus mission anda tahu ke mana seharusnya anda tuju.

Target dan Matlamat, inilah cara penentu kejayaan anda di masa akan datang.

See beyond the eyes can see! You will change the world. Change your bad habits immediately, you can change the world obviously!

Fokus pada kelebihan anda untuk menggilap semula potensi anda. Kurangkan fokus kelemahan anda untuk mengelak anda lemah dan tidak bersungguh.

Everyone born with their skills and every person is unique.

Cari potensi anda dan gilap ia sebaiknya.

Ledak potensi dan Hijrah personaliti!

By Delisha Haseena.
03 November 2013
Salam Mohabbat Minni.

Thursday, September 19, 2013

Asyik CINTA CINTA CINTA!

Asyik CINTA je?

Ramai golongan aktivis dakwah santai dan golongan akademik yang mengkritik filem Islamik, novel Islamik yang wujud di Malaysia banyak berbaur konsep atau genre Cinta.

Mereka Kritik, marah dan seolah-olah merasa jijik dengan pembawakan novel atau filem cinta yang ditonjolkan oleh penulis, atau pengarah dalam sesebuah karya mereka.

Please don't judge a book by it's cover!

Ramai yang salah faham dengan penbawakan konsep cinta oleh seseorang yang ingin berkarya. Bukankah ini cara fikiran seorang business Man yang hebat? Fikir tentang Marketing, market paling tinggi yang menimpa golongan remaja khususnya pastinya melibatkan cinta.

Namun....

Ramai pengkarya yang tersilap langkah dan pembawakan yang terlampau-lampau dalam percintaan sehingga timbul rasa muak dalam sesetengah pihak.

Kita pun tahu cinta itu tersangat penting, kerana dengan cinta wujudnya kita di dunia ini. Dengan cinta wujudnya syurga, dengan Cinta juga wujudnya rahmat Tuhan.

Jika cinta tidak penting, mengapa dalam al-Quran boleh wujudnya kalimah cinta. Perkataan 'Hubbun' yakni Cinta ada dalam al-Quran?

قل ان كنتم تحبون الله فاتبعوني يحببكم الله. .....

Kataknlah (wahai Muhammad) jika kamu semua menCINTAi Allah maka ikutlah aku nescaya Allah akan menCINTAi dan mengasihi kamu...

Ini bukti CINTA is very important, that is why mestilah ada seorang yang mampu membawa konsep cinta kepada cinta yang sebenar.

Jadi jangan terlalu bangga mengkritik karya orang lain jika anda bukan AHLI dalam  bidang tersebut. Allah berfirman,

فاسئلوا اهل الذكر ان كنتم لا تعلمون. ..

Tanya pada yang TAHU jika kamu tidak tahu.

Berfikirlah sebelum bercakap atau komen, serta berfikir sebelum bertindak.

Hormati cara berdakwah bagi setiap da'ie yang wujud di dunia ini. Biar dia mulakan dari bawah, kerana mungkin dakwah sedikit dia itu lebih baik dari kamu yang bajet berdakwah gah tapi hasilnya tidak seberapa.

Hormat! Respect each other. Jangan terlalu bangga diri jika anda berada di atas. Pandang-pandang ke bawah juga.

Jika kamu mahir bidang matematik atau sains, maka berdakwahlah mngikut kemahiran kamu. Jika kamu selesa berdakwah dalam ilmu teknologi, maka teruskan usaha dakwahmu itu. Ada yang mahir dan selesa dalam genre cinta, biarkan dia berdakwah dengan cinta. Masing2 boleh berdakwah mengikut keselesaan dan kemahiran masing2.. Yang penting Menyeru manusia ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran.

MogA Allah merahmati kita semua. Amin.

By Delisha Haseena.    

Wednesday, September 18, 2013

Cerpen: Virus Cinta Membawa Duka

Dulu, aku selalu luah kat dia, masalah aku dgn kawan2, dgn lecturer, dgn pelajaran yg aku ambik.. dia selalu respon problem aku dgn bg kata2 semangat dn motivasi..

hubungan aku dgn dia kdg2 ok kdg2 tak, ni smua sbb kami nak jaga pergaulan.. tapi sbagai manusia biasa adakala kami terlabih2 dlm bergaul.
Kdg2 sprti couple lain bercinta, mcm org tak pernah belajar agama.. sdgkan tau couple itu haram sebab ia mendekati zina.

bgitulah hubungan aku dgn dia selama lima tahun tujuh bulan berlalu... kejap renggang kejap terlalu rapat hubungan kami.

Kadang rasa Allah melihat sgala prbuatan kami.. Ada masa pula terlupa yg Allah maha melihat sgala2nya... sbb itu ada kala kami leka dan dibuai keasyikan cinta..

Banyak kali kami rancang utk bernikah, tp apakan daya belum sampai jodoh kami krn masing2 sdg belajar.. duit pn blm ckup.. jadi hubungan kami trgantung lagi..

Selalu dia jarang kontek aku sbb nak jaga hubungan.takut2 trjatuh ke lembah dosa dn maksiat.. dan aku selalu merinduinya.. kerap kali juga aku nak lupakan dia.. brmcm2 usaha aku cuba, namun.... masih gagal utk aku lupakannya...

Masa berlalu begitu pantas.. aku kini keseorangan tnpa dia di sisi... dia rela melepaskan aku.. mungkin dia bisa dapat calon yg lebih baik dari aku...

Waktu aku sia2 byk dihabiskan dgn bercinta. ya, cinta yg sia2... blh jadi dia bukan jodohku.. lalu, mngapa harus aku buang masa bersama kekasih yang tidak halal bagiku?

Aku sedar kini bahwa jodoh Allah dah tentukan dari awal.. susah jika sudah terjebak dengan masalah hati.. ia menjadi virus perosak hati yang dulunya suci bersih, kini kotornya lebih hina dari longkang.

Aku mahu mengingatkan kepada kalian yang masih belum erti tentang cinta, jauhilah lelaki sebelum nikah. Lelaki bisa memujuk rayumu untuk berbuat maksiat bersamanya. Mereka hanya mahukan maruahmu terjejas. Apabila mereka sudah dapat, mereka akan tinggalkan kamu ibarat anak yang kehilangan ibu.

Jangan! Jangan dekati zina. Bermulanya dengan mesej sayang2, rindu-rinduan, i love you, lama2 akan call bercakap macam2 soal nafsu. Akhirnya diajak berjumpa lalu terjebaklah engkau dengan zina.

Takut! Takutlah Allah.. Kisah silam aku ini menjadi pengajaran buat kalian.. Aku sedar akan dosaku.. aku sedih.. sedih apabila mengenangkan dosa dosaku bersamanya.. sungguh aku malu, malu dengan Allah... aku terlalu ikutkan nafsuku hanya kerana cinta butaku terhadapnya..

Jadi, kembalilah.... kembalilah kepada Allah.. ingatlah, aku pesan pada kalian, virus dosa ini masih menular dalam jiwaku.. aku masih belum mampu lupakan kisah2 hina aku bersama dia..

Jika engkau tidak mahu dihantui dengan dosa2 seperti ini, janganlah mulakan langkah yg pertama itu.. kelak engkau akan menderita seperti aku....

Pintu taubat Ilahi sentiasa terbuka...

Dari aku, insan berdosa... 

Sunday, September 15, 2013

Cerpen: Aku dan Kamu


Kereta honda diparkir tepi tasik. Aku dan Haikal turun dari kereta. Haikal pegang tangan aku, kami berjalan sambil mencari tempat terselindung sikit dari orang ramai.

"Sayang, abang gembira hidup macamni, happy rasa dapat tackle sayang. Hari ni sempena birthday sayang, abang bawak kat tasik ni."
Haikal meletakkan punggungnya di atas lantai sambil merangkul pinggang aku.

"Ya, terima kasih abang. dah 3 tahun kita couple, Hani rasa bahagia dengan abang. Bang, boleh Hani tanya?"
Aku pandang muka Haikal yang sedang tersenyum mesra pandang muka aku.

"Tanyalah sayang."

"Bila kita nak kahwin? lama sangat hubungan kita. takut la Hani, takut kita takde jodoh" Aku pandang ke lantai.

"Hm, abang tak cukup duit lagi sayang. lagipun kita sama2 belajar lagi. awal lagi. "

"Emm, okay..." Aku bernada merajuk. Haikal pujuk aku dengan mengusap pipi aku. aku biarkan dia memujuk aku, memang dari dulu dia akan pujuk aku dengan cara romantik macamtu. sebabtu aku cintakan dia.

"Abang takkan tinggalkan sayang, percayalah.. abang cintakan sayang sangat2" Aku dibuai pelukan Haikal dan kata cintanya.

Di kampus........

"Weh Hani... lama tak nampak kau datang usrah. hish ko ni... kau ok tak?" Syakirah tegur aku dari belakang. Angin bertiup lembut berterbangan hujung tudung labuh aku.

"Hmm, aku ada hal la.. Aku busy..." aku cuba berhelah lagi. tapi memang betul aku dah mula rasa tak seronok degan usrah kak Ain.

"Kalau kau ada problem, cerita la kat aku.. aku kan kawan kau.. lain macam aku tengok kau ni..."

"Aku okay je.. aku nak pergi library ni.. bye.." aku malas nak cakap panjang. sebenarnya aku malu nak berhadapan dengan ahli usrah dan kawan2 aku. aku couple diorang tak tahu, aku keluar dating senyap2 diorang tak tahu, aku pernah buat dosa ringan2 dengan Haikal dorang tak tahu. aku betul2 buntu.... kadang2 aku rasa sedih dengan kehidupan aku, tapi aku bahagia dengan Haikal... Aku sayangkan dia......

Seminggu kemudian...

"Sampai hati abang buat Hani macamni..." aku muncungkan mulut tanda geram. semalam kantoi Haziq report kat aku yang Haikal main kayu 10! Geram!

"Laaa.. apa tiba2 ni.." haikal mencuit lembut dagu aku. Ah, pandai dia berhelah.

"Abang ada perempuan lain kan? " aku mulakan serangan pertama.

"Aikk, main buat cerita je.. mana ada la syg.. cinta abg hanya utk syg..."

"Tipu! Siapa Marina?" Aku serang serangan kedua.

"Ohh, Marina kawan satu group abang la...ala sayang ni cemburu ke? " Haikal memujuk lagi. "Dahla, jom kita duduk dalam kereta. dah pukul 8pm ni, nanti pukul 10pm dah kena hantar awak kat hostel, tak sempat nak mesra dengan awak kang...jom"

Walaupun aku tahu Haikal sebenarnya memang mendua tiga kan aku. Aku tahu dia sms dan calling Marina dan Balqis, Haziq tunjuk mesej2 haikal dengan marina.. bersayang abang jugak, habis kata2 cinta dia luah kat Marina.. tapi disebabkan aku sayangkan dia, aku masuk jugak dalam kereta seat belakang.. kami mulakan operasi cinta sepertimana remaja lain yg hangat bercinta buat....

Lima bulan kemudian.....

Ibu aku meninggal... Aku betul2 sedih. Ayah dah lama pergi. Aku tinggal dengan pakcik aku dan adik aku, Haris.

Kak Ain dan ahli2 usrah aku cukup menunjukkan simpati dan empati kat aku. Baru aku tahu Diorang sayangkan aku melebihi Haikal sayangkan aku. Haikal penipu! Aku bencikan dia!

bayangan lepas kembali bertandang. Dua bulan yg lepas, aku didapati mengandung. Ya! aku betul2 terkejut. Aku call Haikal. Aku tak sangka Haikal suruh aku gugurkan anak dia sendiri! ah, aku betul2 tertekan. berkali2 aku mesej dan call Haikal untuk jumpa dengan dia. Haikal tak reply mesej aku. Call pun tak jawab. rupanya Haikal dah tukar nombor. Aku bertambah sedih. Aku buntu, akhirnya aku buat keputusan menggugurkan kandunganku. Aku bertambah stress kerana aku sudah melakukan dua dosa sekaligus. Berzina dan membunuh!

Aku berjumpa dengan Kak Ain. Aku cerita segala2nya pada dia. Baru aku sedar, Kak Ain sangat baik. dia tak pandang aku hina. dia tolong aku mencari jalan penyelesaian. Akhirnya aku tersedar dengan ketukan hidayah dari-Nya.

Kak Ain banyak bagi kata2 motivasi pada aku. Kak Ain kata,
"Allah Maha Pengampun. Bermohonlah ampun pada-Nya, kerana Allah bersifat al-Ghafur dan al-Ghaffar, bermaksud sentiasa Maha Pengampun. Hani kan ambil course Bahasa Arab, pasti Hani lebih tahu dari akak."

Aku tertunduk malu. Malu sgt dgn kak Ain. aku ambik course islamic tapi aku dah lakukan dosa besar. Aku tahu haram mendekati zina. belum berzina lagi, dekat dengan zina pun dah haram, inikan pula berzina. Ya Allah... Aku betul2 menyesal. Sesungguhnya jalan zina itu sgt buruk dan keji.

Aku tersedar dari lamunan. Aku sekarang sudah komited dgn usrah kak Ain. Aku dapat rasa kemanisan dalam berbulatan gembira ini. Sungguh hebat ukhwah mereka. Terlalu banyak kasih syg yg sahabat usrah aku curahkan pada aku. Aku gembira dgn kurniaan sahabat seperti mereka ini. aku taknak berpisah dgn mereka sepertimana Haikal pergi tinggalkan aku. Dia bukan lelaki baik utk aku. dia hanya pergunakan aku utk nafsu dia saja. Aku menyesal kenal dengannya. Ya Allah, ampunilah segala dosaku.. Aku merasakan Engkau tidak akan meninggalkan aku lagi ke dalam lembah dosa dan maksiat. aku mahu berubah.. Aku mahu memiliki suami yg soleh. Ya, terima kasih ya Allah krn kurniakan aku taufiq dan hidayah-Mu.

Kak Ain mengakhiri usrah dengan sebaris ayat al-Quran surah al Baqarah ayat 216,
"Boleh jadi kamu tidak sukakan sesuatu padahal ia baik bagimu, dn boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik utkmu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui..."

Jalan maksiat, percintaan dengan Haikal memang aku suka, tapi ia membawa natijah yg buruk kepada aku.

tapi jalan usrah, jalan Cinta Allah, kak Ain dan sahabat2 aku tak suka, tapi ia sebenarnya adalah terbaik utk aku..

Benarlah, Sesungguhnya Allah lebih Mengetahui segala sesuatu.

KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...