CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Thursday, August 6, 2015

Bedah Filem: Baghban (2003)

Tajuk: Baghban
Lakonan: Amitabh Bachchan, Hema Malini, Salman Khan, Mahima Choudry.


Baghban sebuah filem yang sangat menarik untuk tatapan anak-anak moden yang makin lupa asal usul mereka. Baghban bermaksud tukang kebun, iaitu penjaga taman-taman. Tujuan filem ini diadaptasi ialah untuk menyedarkan anak-anak yang semakin hari semakin lupa untuk berbakti kepada ibu bapa.

Filem ini dimulakan dengan watak seorang suami yang bernama Raj Malhotra yang terlalu menyayangi isterinya, Pooja. Raj bekerja sebagai akauntan di sebuah bank selama beberapa tahun. Mereka mempunyai 4 orang anak lelaki dan 3 menantu perempuan. Pada awalnya anak dan menantunya tunjukkan kasih sayang mereka kepada ibu bapa mereka apabila sesekali pulang bercuti. Tetapi selepas Bapa mereka sudah bersara dan tidak mampu untuk menyara lagi maka sikap anak anak dan menantu Raj Malhotra berubah.

Raj meminta untuk menumpang di rumah anak anak mereka bersama Pooja, iaitu ibu kandung kepada anak2 tersebut. Tapi mereka rasa terbeban untuk menumpangkan ibu bapa mereka di rumah. Jadi mereka berbincang agar dipisahkan ibu dan ayahnya, seorang di rumah anak sulong dan seorang lagi di rumah anak kedua selama 6 bulan secara bergilir-gilir. Tujuannya agar ayahnya tidak mahu untuk tinggal bersama anaknya tanpa ibunya di sisi. Malangnya ayahnya bersetuju walau terpaksa berpisah dengan isteri kesayangan.

Dalam tempoh 6 bulan duduk di rumah anak sulongnya itu, Raj dilayan secara kurang ajar oleh anak dan menantunya. Disindir, tidak ada langsung rasa hormat dan kosong dengan kasih sayang di rumah itu. Begitu juga Pooja yang terpaksa duduk di rumah anak keduanya juga tidak dihormati oleh anak menantu sehingga diibaratkan seperti orang gaji di rumah itu.

Selepas tempoh 6 bulan itu mereka keluar dan terpaksa untuk bergilir dijaga oleh anak ketiga dan keempat pula. Tapi dalam perjalanan itu mereka terjumpa anak angkatnya Alok (Salman Khan). Alok membawa ibu bapa angkatnya ke rumah banglonya. Di situ Raj dan Pooja dapat layanan yang sangat istimewa oleh Alok dan isterinya, Arpit (lakonan Mahima Choudry). Betapa sayangnya Alok kepada ibu bapa angkatnya kerana rasa terhutang budi. Alok seorang anak yatim piatu telah menganggap Raj dan Pooja seperti ibu bapa kandungnya.

Di sini dapat kita lihat dua cara penjagaan yang sangat berbeza, seorang anak kandung yang menjaga ibu bapanya sambil lewa, seorang lagi anak angkat yang mampu menjaga dan treat ibu bapa angkatnya di tempat yang mulia.

Begitulah yang Islam ajar, dalam surah al -isra' Allah mengingatkan kita bahawa jika ada ibu bapa kita yang sudah lanjut usia duduk dalam jagaan kita maka hendaklah kita melayani mereka dengan hormat dan memuliakan mereka. Berbuat baiklah kepada mereka, janganlah herdik dan meninggikan suara kepada mereka. Beginilah yang ditunjukkan Alok dalam filem ini.

Pepatah ada mengatakan seorang ibu mampu menjaga sepuluh orang anak tetapi sepuluh anak tidak mampu menjaga seorang ibu. Begitulah yang ditonjolkan dalam filem hebat ini. Menitiskan airmatamu menonton filem bertemakan ibu bapa ini. It is all about loving your parents!

Lots of Love,
Delisha Haseena.




Monday, February 2, 2015

Kenangan Silam: "Untuk Kita Semua"


Sekilas kilau di air yang tenang Terperciklah....

Gerak tari kehidupan kita Yang penuh keindahan....

Tanyalah pada dirimu sendiri bagaimana....

Masa silam yang beronak duri....

Mungkin kau tahu manisnya

Segalanya telah tersirat pada yang tersurat kini

Semakin nyata bagai bulan di ribaan malam keriangan

Sememangnya kita ini terlalu indah diciptakan

Terpilih bukannya tersisih

Bertuahlah bumi yang dipijak Seandainya langit disanjungi

Kasih sayang semakin terserlah asyiknya

Ku tak rela hidup disiakan

Riak di mata di hati buta Baik saja kita gemilangkan Untuk kita semua

Di sini ku bentangkan permaidani yang berbaldu

Hanya untuk kita mahkotakan nurani dan naluri

Di sini damailah hati yang resah dan kecewa

Antara kita ada lebihnya mungkin terlindung....

Indahnya........

Stay steady, Ukays forever....




Saturday, January 31, 2015

"Fahami konsep Berbakti kepada ibubapa"


Seringkali kita terlupa erti "Bakti kepada ibu bapa".

Pernah tak kita bersembang dan bertanya pada orang tua kita, apakah kemahuan mereka? Apa yang mereka inginkan dari kita?

Adakah duit segala-galanya? Harta?
Tidak! Bukanlah ibu bapa kita itu "mata duitan" sehinggakan dalam benak fikiran kita asyik memikirkan bahawa ibu dan ayahku mahukan duit semata-mata!

Bagaimana jika anak yang tidak punya pekerjaan? Menganggur? Adakah mereka ini tidak boleh berbakti kepada orang tua? Tidak boleh "belanja" orang tua mereka kerana tidak ada duit? Lalu mereka ini dikategorikan sebagai anak yang "tidak berbakti".

Sangat sempit pemikiran kita.

Kembalilah pada al-Quran dan as-Sunnah Rasul. Dalam al-Quran bagaimana "cara berbakti pada orang tua" yang Allah ajarkan kepada kita?

"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan)."

[31:14]

Berbuat baik kepada ibu bapa?
Tidak semestinya berbuat baik itu perlu bagi duit pada mereka. Kadang-kadang ibubapa bukanlah nak duit sangat daripada anak-anaknya. Pernah saya dengar luahan seorang ibu yang berkata "Anak-anak tak faham. Kita rindu nak tengok muka dia, nak dia dengar luahan kita, nak mereka sembang dengan kita. Bukan sekadar bank in duit tapi bayang pun tak nampak..."

Ibu tadi sudah terluka dek kerana anak tidak pulang dan jauh sekali dapat berbuat baik pada orang tua.

Jangan salah faham. Bukan maksud saya tidak perlu bagi duit pada ibu bapa. Bagilah duit pada mereka walau RM1 sehari untuk capai keberkatan dalam kehidupan kita. Cuma saya mahu ingatkan supaya kita perbetulkan pemahaman kita tentang konsep berbakti pada orang tua.

Rujuk surah al-Isra' ada juga Allah sebutkan supaya kita berbuat baik pada ibubapa dan tidak berkata kasar dengan mereka. Itulah sebaik-baik bakti pada mereka. InshaAllah sama-sama berusaha walaupun seringkali kecundang.

Masih banyak cara untuk berbakti pada ibu bapa jika anak-anak tidak ada pekerjaan:

1. Tolong ibu bapa kemas rumah.
2. Sediakan makanan untuk mereka.
3. Tolong kemas kawasan rumah. Ibu bapa tengok rumah bersih hati pun gembira.
4. Tidak melukakan hati mereka pun salah satu daripada "bakti" iaitu dengan "sentiasa berbuat baik" pada mereka.
5. Suapkan ibu bapa makan. Jika mereka sakit.
6. Beri rawatan pada mereka.
7. Doakan mereka.
8. Mandikan mereka.
9. Taat perintah mereka selagi tidak bertentangan dengan syarak.
10. Dan banyak lagi.

Jadi, kesimpulannya jangan cepat menghukum dan janganlah terlalu rasa "bangga" sekiranya kita selalu bagi duit pada ibu dan ayah kita sedangkan kita masih belum "berbakti" / "berbuat baik" pada mereka.

"Birrul Waalidaini Ihsaana"

Birru = Berbuat baik/ berbakti
Ihsaana = Perbaiki akhlak / jadi anak solehah pada ibu dan ayah / berbuat baik

AllahuA'lam.




Wednesday, January 28, 2015

Bedah Filem: Ulasan bagi filem PK (Peekay)

Syukur alhamdulillah Allah masih bagi pinjam nyawa untuk sebarkan dakwah InshaAllah.

Maaf kepada sahabat-sahabat kerana lambat respon persoalan yg dituju pada saya untuk memberi ulasan tentang filem PK.

Sebenarnya saya dah tengok filem PK selepas beberapa hari filem ini release di pawagam India, dan saya tengok filem ni tanpa subtitle (sama juga ketika saya tengok filem 3 idiots pertama kali tanpa subtitle sebab baru release), tapi sekarang baru berkesempatan mengulas filem ini.

Kita semua kenal lead actor filem PK yang juga merupakan lead actor filem 3 Idiots (filem box-office di India), iaitu Aamir Khan. Filem arahan Rajkumar Hirani yang sememangnya amazing dan penuh dengan mesej seperti filem arahannya, Munna Bhai MBBS yang juga mempunyai moral of the story buat para doktor khususnya juga tidak kurang hebatnya.

Kini, buat pertama kali dalam sejarah industri filem Bollywood di India bahawa filem PK telah memecah rekod filem terlaris dan mencapai box-office dalam tempoh yang paling singkat. Ini kerana filem PK juga telah menjadi kontroversi di seluruh India khususnya kerana ada unsur-unsur mempersendakan agama Hindu di dalam filem berkenaan.

Jadi, InshaAllah saya akan kupas sedikit filem PK ini dan akan dikaitkan dengan ayat-ayat Quran atau hadith (jika berkaitan) serta akan cuba selitkan sedikit kesalahfahaman penganut Hindu terhadap kitab mereka.

1. Watak Aamir Khan sebagai alien yang diturunkan dari planet lain ke planet bumi dalam keadaan tidak berpakaian membawa simbolik seperti bayi yang baru lahir. Tidak tahu apa-apa, tidak kenal siapa tuhan, dan sebagainya. Jadi, yang mencorakkan si bayi adalah ibu bapa juga surrounding.

Rasulullah saw bersabda mafhumnya;

"setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah. Kemudian kedua orang tuanyalah yang menjadikan anak itu menjadi Yahudi, Nashrani atau Majusi...."

[Diriwayat dari ramai ahli hadith termasuk Imam al-Bukhari]

2. Selepas rantai "remote control" PK (AamirKhan) hilang kena curi, dia mencari-cari sehingga banyak daerah dan negeri dia jejaki. Sampailah satu tahap dia dapat perkataan baru iaitu "bhagwan" membawa maksud "tuhan". Dia ingin tahu siapa "tuhan" yang dimaksudkan setiap manusia-manusia yang berjumpa dengannya. Mereka menyatakan "hanya tuhan mampu tolong kamu" tapi siapa "tuhan" itu? Dia pergi ke kedai berhala/patung yang menjual "bhagwan" Hindu untuk membelinya untuk try/test kefungsian "tuhan" yang orang Hindu sembah. Tapi hampa "tuhan" orang Hindu itu disangkanya telah habis bateri. Maka, bermulalah dialog akidah PK (AamirKhan) dengan penjual/pembuat patung itu.

PK (AamirKhan): kenapa "bhagwan" ni tak berfungsi, habis bateri ke? Tolong masukkan bateri lagi.

Penjual patung: Kamu mabuk ke? "Bhagwan" mana pakai bateri.

PK (AamirKhan): jadi kenapa tidak function?

Apa dialog yang paling menarik sekali ialah apabila PK (AamirKhan) tanya pada penjual itu "Siapa buat patung ni?" Dijawabnya dengan bangga "tentulah saya". PK tanya lagi "Siapa tuhan sebenarnya? Dan siapa pula yang buat/cipta kamu? Jika kamu cipta tuhan siapa pula cipta kamu?"

Penjual patung balas, "tentulah tuhan juga..."

PK tidak mahu mengalah, dia tanya lagi, "jika tuhan cipta kamu, kenapa kamu mahu cipta tuhan pula?"

Akhirnya penjual itu balas, "kamu mahu rosakkan bisnes saya ke?"

Jelas, fikirkan! Apakah message sebenar director filem ini cuba sampaikan?

Cuba kita flashback balik sejarah Nabi Ibrahim a.s yang pernah berhujjah dengan kaumnya.

Nabi Ibrahim bertanya kepada kaumnya;

“Patung-patung apakah ini yang kamu tekun beribadah kepadanya?” (QS. Al Anbiya’: 52)

Kaumnya menjawab, “Kami mendapati bapak-bapak kami menyembahnya.” (QS. Al Anbiya’: 53)

Ibrahim berkata lagi, “Sesungguhnya kamu dan bapak-bapakmu berada dalam kesesatan yang nyata.” (QS. Al Anbiyaa’: 54)

Kaumnya menjawab, “Apakah kamu datang kepada kami dengan sungguh-sungguh ataukah kamu termasuk orang-orang yang bermain-main?” (QS. Al Anbiyaa’ : 55)

Ibrahim menjawab, “Sebenarnya Tuhan kamu ialah Tuhan langit dan bumi yang telah menciptakannya: dan aku termasuk orang-orang yang dapat memberikan bukti atas yang demikian itu.” (QS. Al Anbiyaa’: 56)

Kita juga tahu apa berlaku selepas itu, Nabi Ibrahim menghancurkan berhala-berhala itu dan sengaja dibiarkan satu berhala paling besar dan diletakkan kapak di situ. Apa dialog seterusnya? Mari baca sambungan maksud Ayat Quran di bawah.

Mereka berkata, “Siapakah yang melakukan perbuatan ini terhadap tuhan-tuhan kami, sesungguhnya dia termasuk orang-orang yang zalim.”(QS. Al Anbiyaa’ : 59)

Salah seorang di antara mereka berkata, “Kami dengar ada seorang pemuda yang mencela berhala-berhala ini yang bernama Ibrahim.” (QS. Al Anbiyaa’ : 60)

Kaumnya berkata, “Bawalah dia dengan diperlihatkan kepada orang banyak, agar mereka menyaksikan”. (QS. Al Anbiyaa’ : 61)

Nabi Ibrahim pun dihadapkan kepada mereka dan disidang, “Apakah kamu yang melakukan perbuatan ini terhadap tuhan-tuhan kami, wahai Ibrahim?” (QS. Al Anbiyaa’: 62)

Ibrahim menjawab, “Sebenarnya patung yang besar itulah yang melakukannya, maka tanyakanlah kepada berhala itu, jika mereka dapat berbicara”. (QS. Al Anbiyaa’ : 63)

“Mengapa kamu suruh kami bertanya kepada patung-patung itu, sedangkan kamu tahu bahwa mereka tidak bisa bicara.”

Ketika itulah Nabi Ibrahim ‘alaihissalam berkata,

“Maka mengapa kamu menyembah selain Allah sesuatu yang tidak dapat memberi manfaat sedikitpun dan tidak memberi bahaya kepada kamu?” (QS. Al Anbiyaa’: 66)

“ kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah. Maka apakah kamu tidak mahu berfikir?” ( QS. Al Anbiyaa’ : 67)

Begitulah yang terjadi kepada PK yang semakin konfius mengapa orang menyembah patung yang tidak boleh bercakap dan tidak boleh buat apa-apa. (Walaupun dalam filem ini dia tidak bergama pada asalnya).

3. Scene Ketika PK berlari berkejaran mengejar seorang lelaki yang disangkanya "bhagwan". Scene ini dan juga scene PK letak sticker "bhagwan" di pipi sebagai self-defense adalah scene kritikan kepada penyembah-penyembah berhala, penyembah tanda salib/jesus, penyembah api/matahari, dan juga penyembah benda-benda yang dicetak/dibuat dari tangan manusia sendiri. Ini kerana dalam kitab Hindu sendiri iaitu, kitab Yajur Veda. 32:3 berkata, "there is no image of him" "He is bodiless and pure"

Mengikut hujah Dr. Zakir Naik, orang hindu sendiri tak faham kitab mereka, dan perbuatan mereka menyalahi kitab mereka sendiri. Hakikatnya, Tuhan itu tiada image, tidak berjisim, tidak boleh dipegang dan dilihat. Maka logikkah tuhan-tuhan berhala yang mereka sembah ini?

Mari kembali ke maksud surah al-Ikhlas ayat 1-4;

Allah berfirman;

Katakanlah (wahai Muhammad): " (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;

"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;

"Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;

"Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya".

Allah juga berfirman dalam surah as-Syura ayat 11 mafhumnya;

"Dia lah yang menciptakan langit dan bumi; Ia menjadikan bagi kamu pasangan-pasangan dari jenis kamu sendiri, dan menjadikan dari jenis binatang-binatang ternak pasangan-pasangan (bagi bintang-binatang itu); dengan jalan yang demikian dikembangkanNya (zuriat keturunan) kamu semua. Tiada sesuatupun yang sebanding dengan (ZatNya, sifat-sifatNya, dan pentadbiranNya) dan Dia lah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Melihat."

Jadi "bhagwan" sebenar, "khuda" yang sebenar ialah Tuhan yang tiada sesuatu pun yang sebanding/sama dengan-Nya.

4. Scene Tapasvi Maharaj (guruji) atau erti nama lain "messenger of god" atau "godmen" yang boleh berhubung dengan tuhan atau wakil tuhan. PK berdebat dengan guruji itu bahawa tidak ada lagi "messenger of god". PK juga gelar golongan ini "wrong number". Kerana tiada manusia yang boleh berhubung dengan tuhan kecuali Nabi dan Rasul.

Jom lihat maksud surah an-Nisa' ayat 163-165;

Allah berfirman mafhumnya;

"Sungguhnya Kami telah memberikan wahyu kepadamu (wahai Muhammad), sebagaimana Kami telah memberikan wahyu kepada Nabi Nuh, dan Nabi-nabi yang diutus kemudian daripadanya; dan Kami juga telah memberikan wahyu kepada Nabi Ibrahim, dan Nabi Ismail, dan Nabi Ishak, dan Nabi Yaakub, serta Nabi-nabi keturunannya, dan Nabi Isa, dan Nabi Ayub, dan Nabi Yunus, dan Nabi Harun, dan Nabi Sulaiman; dan juga Kami telah memberikan kepada Nabi Daud: Kitab Zabur."

"Dan (Kami telah mengutuskan) beberapa orang Rasul yang telah Kami ceritakan kepadamu dahulu sebelum ini, dan Rasul-rasul yang tidak Kami ceritakan hal mereka kepadamu. Dan Allah telah berkata-kata kepada Nabi Musa dengan kata-kata (secara langsung, tidak ada perantaraan)."

" Rasul-rasul (yang Kami telah utuskan itu semuanya) pembawa khabar gembira (kepada orang-orang yang beriman), dan pembawa amaran (kepada orang-orang yang kafir dan yang berbuat maksiat), supaya tidak ada bagi manusia sesuatu hujah (atau sebarang alasan untuk berdalih pada hari kiamat kelak) terhadap Allah sesudah mengutuskan Rasul-rasul itu. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."

Dalam scene "wrong number" juga PK cuba perlihatkan kepada mereka bahawa orang yang mereka anggap "messenger of god" atau "guruji" itu adalah orang yang ambil kesempatan untuk dapat duit/bisnes dan untuk jadi kaya raya dengan menyamar sebagai "messenger of god".

Para Rasul dan Nabi yang sebenar adalah mereka yang tidak mengambil imbalan/duit/apa-apa faedah dari umatnya.

Lihat maksud firman Allah dalam surah al-An'am ayat 90;

"Mereka (Nabi-nabi) itulah, orang-orang yang telah diberi petunjuk oleh Allah, maka turutlah olehmu (wahai Muhammad) akan petunjuk mereka; Katakanlah: "Aku tidak meminta upah kepada kamu mengenai petunjuk (Al-Quran yang aku sampaikan) itu. Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi penduduk alam seluruhnya."

"Dan (ketahuilah) wahai kaumku! Aku tidak meminta kepada kamu sebarang harta benda sebagai upah menyampaikan ugama Allah itu, tiadalah aku harapkan upahku melainkan dari Allah semata-mata;...." (Hud:29)

5. Scene Sarfaraz (pegang watak Muslim), yang kononnya tidak setia kerana mostly di India dan juga mana-mana negara menyatakan bahawa Muslim tidak setia, kerana Muslim dari puak "terrorist", maka mana mungkin seorang Muslim itu setia?

Mari kenali siapa leader paling terhebat bagi orang Muslim. iaitu Muhammad BiN Abdullah. Sifatnya bagaimana? Baginda seorang yang jujur, amanah, bijak, sehingga digelar al-Amin (terlalu jujur). Allah juga berfirman dalam surah Al-Ahzab ayat 21 maksudnya;

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)"

Bagi Rasulullah saw itu contoh teladan yang terrrrbaikkk buat kita. Jadi, siapa yang pembohong, tidak amanah, pengganas, pembunuh, tidak jujur, tidak setia dengan majikan dan sebagainya adalah tidak mengikut sunnah dan jejak Rasulullah saw.

6. Scene PK memuja kubur "orang-orang soleh". Ini biasa terjadi kepada golongan Musalman Barelvi di India. Walhal, Islam amat melarang perbuatan memuja kubur.

Salah satu perbuatan yang menggambarkan sikap ghuluw (keterlaluan) mereka di dalam memuliakan orang-orang soleh dalam kalangan mereka ialah menjadikan kubur orang-orang soleh tersebut sebagai pusat beribadah. Sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam mafhumnya; ْ

Maksudnya:

"Allah melaknat orang-orang Yahudi dan Nasrani kerana mereka telah menjadikan kubur nabi-nabi mereka sebagai tempat ibadah."

[Hadis riwayat al-Bukhari, no. 190, 435 dan Muslim, no. 5229, 531.]

"Ketahuilah, sesungguhnya orang-orang sebelum kamu telah menjadikan kubur-kubur para nabi mereka sebagai tempat ibadah. Maka janganlah kamu menjadikan kuburan sebagai tempat ibadah. Sesungguhnya aku melarang perbuatan itu."

[ Hadis riwayat Muslim, no. 532]

7. Scene perdebatan antara PK dan "Guru Ji" di akhir filem. Saya cuma nak petik sikit dialog PK, "Tuhan sebenar tidak perlukan bantuan...Tuhan sebenar ialah yang mampu protect diri Dia sendiri tanpa perlukan bantuan manusia/makhluk..."

Adakah berhala itu mampu pertahankan dirinya sendiri? Siapa "tuhan" yang mampu pertahankan diri sendiri?

Rujuk Quran (2:20)

"sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu."

(2:255)

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)"

(59:23)

"Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat Sejahtera (dari segala kekurangan); Yang Maha Melimpahkan Keamanan; Yang Maha Pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha Kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi segala KebesaranNya. Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan denganNya."

Terlalu banyak ayat Quran yang menunjukkan kekuasaan Allah dan bukti Allah tidak perlukan bantuan sesiapa!

Mengapa kita tidak mahu berfikir?

8. Scene PK mencari "tuhan" dengan percubaan masuk ke semua agama.

Scene pukul badan hingga berdarah. "Beating oneself bleeding". Saya akan jawab persoalan orang Hindu yang bertanya soalan ini kepada Aamir Khan di YouTube sedangkan Aamir Khan tidak baca persoalan kalian dan sudah pasti tidak menjawabnya. "Beating oneself bleeding" bukanlah dari ajaran Islam. Itu datang dari fahaman Syiah. Syiah bukan dari ajaran Islam. Rasulullah saw tidak pernah buat perkara ini malahan baginda sangat melarang perbuatan yang boleh merosakkan dan menyakitkan diri sendiri. Jadi, setakat itu sahaja ulasan saya untuk filem PK. Jika ada terbaru InshaAllah saya akan tambah lagi dan dialu-alukan bagi sahabat-sahahat yang ziarah blog DH untuk komen dan beri pandangan.

Conclusion:

Tidak perlu saya tulis panjang-panjang untuk conclude ulasan saya bagi filem PK melainkan saya cuma mahu tulis satu ayat sahaja, "The real God is unseen..." Fikirkan. InshaAllah semoga kita dapat melihat Zat Tuhan kita di Syurga nanti, Aamiin....

* Perkongsian dialog menarik Aamir Khan dalam filem PK, "Berhentilah memuja dan menyembah tuhan yang kamu cipta, dan carilah Tuhan dan sembahlah Tuhan yang menciptakan kamu..."

p/s:

Bagi yang minta pada saya video ulasan saya tentang filem 3 idiots boleh PM InshaAllah saya akan kongsikan hasil video yang saya edit/buat/mengulas filem 3 idiots dalam konteks education.

Terima kasih,

Lots of love, Delisha Haseena

[Novelist, Author, Writer of iluvislam.com, lyrics writer, Bollywood film Analyst]



Wednesday, August 20, 2014

Deflection Love [Part 1]

Balqis merenung syiling ruang tamu. Terkadang dia mengeluh. Mukanya masam mencuka. Terdengar derapan kaki Wafiyya menghampiri Balqis.

"Apa lagi mamat tu buat kat kau?" Wafiyya duduk bersebalahan Balqis.

Balqis hanya mendiamkan diri. Sesekali matanya menjuling tanda bengkek.

"Weyh, cakaplah.. dah macam cakap dengan monyet pulak gaya aku ni.."

"Aku dah bosan kau tahu hidup macamni. Dah macam macam aku buat nak bagi dia caring kat aku. Aku bagi dia hadiah, aku belanja dia makan, tapi dia masih nak menggatal dengan perempuan lain. Arghh, stressnya aku!" Balqis menjerit sekuat hati.

"Kau jangan jadi hamba manusia boleh tak?" Wafiyya membeliakkan matanya.

"Hamba manusia?" Mulut Balqis melopong tanda kehairanan.

"Yela, kau punya bersungguh nak tarik pehatian manusia sampai sanggup membazir duit, sanggup buang masa kau kerana dia. Tapi ada ke dia hargai kau?" Balqis masih ternganga.

"Kau kena sedar beb, lelaki macamtu tak layak dijadikan suami. Kau nak pilih suami kena pilih betul-betul, bertanggungjawab, sayangkan kau kerana Allah, yang ada ilmu pengetahuan agama dan faham ilmu tu, amalkan ilmu tu. Bukan pilihan lelaki sakai macamtu. Macamtu ke nak pimpin kau nanti?!" Wafiyya mula tegaskan suaranya.

"Ngaa.. hmm.."

"Qis, kau ni cantik, pandai pulak tu. Ramai lagi lelaki berkualiti kau boleh dapat Qis. Jangan tergopoh cari lelaki. Kalau tergopoh takut dapat yang tiada kualiti. Minta pada Tuhan yang menciptakan lelaki. Dia menanti doa dan rintihan dari kau. Bukan luahan kau di laman sosial. Tapi luahan kau depan Tuhan itu lebih makbul. Semoga Allah berikan kau yang terbaik dalam hidup. Aku yakin Allah akan makbulkan doa kau..."

Balqis menitiskan airmata. Dia bangun dan memeluk Wafiyya erat. "Beb, kau housemate aku yang paling aku sayang, sebab kau suka bagi aku nasihat berguna. Walaupun kau pelajar engineering, tapi kau hebat bagi tazkirah."

"Sebab aku sayang kaulah aku bagi kau nasihat. Tak kira lah course apa aku ambik, bukan menjadi syarat wajib orang yang perjuangkan Islam itu semuanya kena berkopiah dan bertudung labuh. Itu hanya analogy saja ye.. hehe.. okeylah beb aku dah lewat nak pergi Lab.. Assalamualaikum."

"Waalaikumsalam.."

#DelishaHaseena
#StoryTelling



Monday, June 2, 2014

Lyrics of The Day: Kuch Bhi Na Kaha (Aapko Pehle Bhi Kahin Dekha Hai)

[Background Singers]
is mahafil mein dil hi dil mein aapse jaaneman... 
In this crowd, in my heart of hearts, darling,

[Male] 
kuch bhi na kaha kuchh kahe bhi gaye... (2x)
I said nothing at all, but something was spoken...

 kuchh kahate kahate rahe bhi gaye... (2x)

 Something, being spoken, remained between us...

 is mahafil mein dil hi dil mein aapse jaaneman... (2x)

 In this crowd, in my heart of hearts, darling,

[Female]
kuchh bhi na kaha kuchh kahe bhi gaye... (2x)
I spoke nothing at all, but something was spoken...

kuchh kahate kahate rahe bhi gaye... (2x) 

Something kept being spoken between us...

is mahafil mein dil hi dil mein aapse jaaneman... (2x)

In this crowd, in my heart of hearts, darling,

[Male] 

kuchh bhi na kaha kuchh kahe bhi gaye... 
I spoke nothing at all, but something was spoken...

kuchh kahate kahate rahe bhi gaye 

Something, being spoken, remained between us...

[Male]
kitni haseen yeh raat hai is raat mein kya baat hai bahake ham... (2x) 

How beautiful this night is! What strange wonder lies in it? I was staggered...

[Female]
kiska hai kya nishaana kisne yahaan yeh jaana yaar sanam 

Whose and what sign is it? Who here realized it was there, my love?

[Male]
saamne aakhen nazarein milaake aapse jaaneman... (2x)

Coming before you, sweetheart, meeting your eyes,

kuchh bhi na kaha kuchh kahe bhi gaye... (2x)

I said nothing, but something was spoken...

kuchh kahate kahate rahe bhi gaye... (2x)

Something kept being spoken between us...

[Female]
bhole hain ham, naadaan hain sab jaanke anjaan hain, ham bekhabar... (2x)

I'm innocent, ignorant; knowing everyone, I'm still a stranger, clueless...

[Male]
khaamosh hai zubaan parr aankhein to bolti hai dekh idhar 

My tongue is silent, but my glance speaks; look at me.

[Female]
kuchh sharmaake kuchh ghabaraake aapse jaaneman... (2x)

Growing bashful, growing anxious, darling,

kuchh bhi na kaha kuchh kahe bhi gaye... (2x)

I said nothing at all, but something was spoken...

kuchh kahate kahate rahe bhi gaye... (2x)

Something kept being spoken between us...

is mahafil mein dil hi dil mein aapse jaaneman... (2x)

In this crowd, in my heart of hearts, darling,

[Male]
kuchh bhi na kaha kuchh kahe bhi gaye... (2x)

I spoke nothing at all, but something was spoken...

kuchh kahate kahate rahe bhi gaye... (2x)

Something kept being spoken between us...

Playback Singer:
[Male]: Sonu Nigam
[Female]: Anuradha Paudhwal

Actor:
[Male]: Priyanshu Chatterjee
[Female]: Sakshi Shivanand 

Film: Aapko Pehle Bhi Kahin Dekha Hai
Genre: Comedy Love 



Priyanshu Chatterjee is The Most Bollywood Actor that I liked after Aamir Khan :)
                                 


Monday, May 26, 2014

Kisah Muhammad Al-Fatih dirotan gurunya!

Suatu hari Muhammad Al-Fatih tidak mahu membaca al-Quran. Ketika itu beliau berumur 8 tahun. Disebabkan kekerasan dan kedegilan Muhammad al-Fatih, maka gurunya merotannya. Muhammad rasa tercabar, lalu dia berkata "Ayahku seorang Sultan, ayahku tidak pernah memukulku, lalu engkau berani memukulku!"

Muhammad al-Fatih melarikan diri ke istananya. Muhammad pun mengadu kepada ayahnya, Sultan Murad bahawa beliau dipukul/dirotan gurunya.

Sultan Murad pun berkata, "Mengapa gurumu memukulmu?"

Muhammad al-Fatih menjawab, "Kerana aku tidak mahu membaca al-Quran" 

Sultan Murad pun membalas, "Maka, benarlah perbuatan gurumu itu..." Sambil Sultan Murad pun berlalu meninggalkan anaknya. 

Muhammad al-Fatih masih belum puas hati. Muhammad pun pergi bertemu ibunya, untuk meluahkan rasa geramnya itu. Ibunya bertanya, "Mengapa engkau dipukul wahai anakku?"

Muhammad berasa seperti ibunya bakal menyebelahinya. Muhammad pun menjawab, "Keranaa... aku tidak mahu membaca al-Quran"

Ibunya pun terus berkata, "Lalu apakah engkau mengadu kepada ayahmu?"

Muhammad berkata, "Ya"

Ibunya bertanya lagi, "Apa tindakan ayahmu?"

Muhammad berkata, "Tiada tindakan apa-apa.."

Ibunya berkata lagi, "Lalu tidak berhak ke atasku untuk bertindak apa-apa.."

Muhammad al-Fatih terus berfikir, mengapakah ibu bapanya tidak marah? Lalu selepas kes itu, Muhammad al-Fatih belajar Quran bersungguh-sungguh dan beliau menguasai tujuh bahasa akhirnya hasil rotan itulah menjadikannya mampu untuk menawan kota Konstantinopel ketika umurnya masih muda, 22 tahun (sumber lain 23 tahun!) 

* Fikirlah, mahu anak berjaya maka dididiklah mereka dengan sebaiknya. 

Selepas ini saya akan post pula kisah Salahuddin al-Ayyubi di'belasah' ayahnya ketika beliau masih kecil :) 

Friday, May 23, 2014

Pengisian Ceramah Israk dan Mikraj

Tajuk Khutbah: Israk Mikraj, mukjizat dari yang Maha Agung untuk menguji keimanan kita.
Bertaqwalah kepada Allah swt!
Marilah sama sama meningkatkan keimanan kepada Allah dengan beramal, beringat sentiasa kpd-Nya, dan bersedia untuk menemui-Nya.
ALLAH telah menyediakan mukjizat untuk semua Rasul sebagai persediaan dalam menemui musuh.
Ianya hanya berlaku dengan izin Allah sahaja kepada Nabi dan Rasul. Bukan makhluk yang lain seperti manusia, jin, dsbg
Ianya adalah ujian buat kita semua, dan bukan sihir, malah bukti kerasulan nabi / rasul kepada kita.
Peristiwa israk dan mikraj adalah salah satu mukjizat yang dikurniakan kepada Rasulullah saw
Ianya adalah sebagai anugerah kepada baginda yang telah melalui pelbagai ujian dan tentangan mahupun fitnah dan mehnah dari musuh baginda.
Peristiwa ini jua dikenali dengan 'Aamul Huzni bermaksud Tahun Kesedihan buat baginda saw kerana pada tahun itulah bapa saudara baginda dan isteri tercintanya dijemput Ilahi.
Rasulullah saw telah dibawa berjumpa dengan semua rasul sebelum baginda berjumpa di alam roh luh mahfuz, kemudian di sidratul muntaha.
Demikian agungnya Rasulullah saw yang dibawa bertemu dengan Allah swt yang tidak pernah dicapai oleh mana mana rasul mahupun manusia lain.
Ianya tidak mampu difikirkan oleh akal manusia. Terlalu hebat dan istimewa!
Allah swt berkuasa melakukan apa sahaja.
Allah swt meminta kita bersyukur, namun hanya sedikit sahaja yang suka dan mahu bersyukur.
Rasulullah saw tetap teruskan usaha dakwah walaupun dengan ujian dan mehnah.
Israk Mikraj, ianya tiada bukti dari penglihatan dengan mudah, namun hanya wajib percaya apa yang dikatakan oleh Rasulullah saw dan apa yang diberitakan di dalam Al Quran, (ayat/surah al-Isra')
Itulah ujian keimanan kita dan kita wajib meyakininya!
Ada dua fasa perjalanan; pertama dari Masjidil Haram ke Bukit Tursina, tempat Nabi Musa berbicara dengan Allah dan lahirnya Nabi Isa.
Kedua ialah bila bergerak naik (mikraj) ke atas dari baitul maqdis hingga ke sidratul muntaha dan berjumpa di alam roh dgn rasul lain dan akhirnya Allah swt.
Bila baginda beritahu khabar itu kepada orang Quraish, ramai yang tak percaya. Namun Abu Bakar r.a. tetap percaya. Kata beliau, "jika apa yang disampaikan oleh Rasulullah saw aku tetap pecaya walau perkara lebih pelik dari itu sekalipun."
Baginda mengimamkan solat bersama nabi nabi lain, membuktikan baginda adalah penghulu segala nabi.
Baginda telah diperlihatkan keadaan semua ummat manusia, spt bahagian limpahan nikmat kpd manusia yg soleh. Juga keadaan manusia yg ditimpakan seksaan manusia yg melakukan kejahatan di dunia ini dahulu.
Setiap manusia akan ditimpakan balasan walau seberat zarah mahupun baik atau jahat.
Realitinya dunia ini tempat mencari ilmu dan beramal. Bukan buat kerja mungkar dan maksiat. Kebaikan dibalas dgn nikmat dan mungkar dibalas dgn seksaan. Jgn berdusta dgn risalah kenabian, dgn mengajak kpd maksiat dan menghalang kebaikan.
Israk mikraj berakhir dengan kurniaan ibadat solat 5 waktu sehari semalam. Ianya simbolik kepentingan ibadat solat itu. Manusia sebenarnya mampu lebih dari itu, namun skrg 5 kali sehari semalam pun malas/ tak larat.
Umpama mandi 5 kali sehari semalam, badan akan suci dan bersih. Itulah perumpamaannya solat 5 kali sehari semalam.
Beriman itu yakin kpd Allah dan Rasul tanpa perlu bukti. Melaksanakan apa yg diperintahkan tanpa banyak soal.
Ayuh mari sama sama kita berjihad utk kembali kan martabat Islam daripada dinjak injak oleh yahudi dan nasrani.!
Patutkah manusia menyangka mereka cukup shj dengan kata diri mereka beriman tanpa diuji dengan (jihad) ?!
Kesimpulan, pentingnya keyakinan dlm iman dan menuruti perintah seperti dalam urusan jihad jiwa raga dan harta serta tenaga dan masa. Perlu fokus kpd perjuangan dan memartabatkan agama Islam serta menjauhkan diri dari kemaksiatan.

By My eldest Brother, Khairul Ikram 



KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

Semoga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berbicara bersama...~