CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Tuesday, May 2, 2017

Kisah Imam Ahmad dan Pembuat Roti.

 Imam Ahmad bin Hanbal ra (murid Imam Syafi'i) dikenal juga sebagai Imam Hanbali. dimasa akhir hidup beliau bercerita, "satu waktu (ketika saya sudah usia tua) saya tidak tau kenapa ingin sekali menuju ke salah satu kota di Irak,". 

Padahal tidak ada janji sama orang dan tidak ada hajat. Akhirnya Imam Ahmad pergi sendiri menuju ke kota Bashrah. Beliau bercerita "saat tiba disana waktu Isya', saya ikut shalat berjamaah isya di masjid, hati saya merasa tenang, kemudian saya ingin istirahat". Begitu selesai shalat dan jamaah bubar, imam Ahmad ingin tidur di masjid, tiba-tiba marbot masjid datang menemui imam Ahmad sambil bertanya "kenapa syaikh, mau ngapain disini?". (kata "syaikh" bisa dipakai untuk 3 panggilan, bisa untuk orang tua, orang kaya ataupun orang yang berilmu. Panggilan Syaikh dikisah ini panggilan sebagai orang tua, karena imam Ahmad kelihatan  sebagai orang tua). 

Marbot tidak tau kalau beliau adalah Imam Ahmad. Dan Imam Ahmad pun tidak memperkenalkan siapa dirinya. Di Irak, semua orang kenal siapa imam Ahmad, seorang ulama besar dan ahli hadis, sejuta hadis dihafalnya, sangat shalih dan zuhud. Zaman itu tidak ada foto sehingga orang tidak tahu wajahnya, cuma namanya sudah terkenal. Kata imam Ahmad "saya ingin istirahat, saya musafir". Kata marbot, "tidak boleh, tidak boleh tidur di masjid. Imam Ahmad melanjutkan bercerita "saya didorong-dorong oleh orang itu disuruh keluar dari masjid, Setelah keluar masjid, maka dikuncilah pintu masjid. 

Lalu saya ingin tidur di teras masjid." Ketika sudah berbaring di teras masjid marbotnya datang lagi, marah-marah kepada Imam Ahmad. "Mau ngapain lagi syaikh?" Kata marbot. "Mau tidur, saya musafir" kata imam Ahmad. Lalu marbot berkata, "di dalam masjid tidak boleh, di teras masjid juga tidak  boleh". Imam Ahmad diusir. Imam Ahmad bercerita " saya didorong-dorong sampai jalanan". Di samping masjid ada penjual roti (rumah kecil sekaligus untuk membuat dan menjual roti). Penjual roti ini sedang membuat adonan, sambil melihat kejadian imam Ahmad didorong-dorong oleh marbot tadi. Saat imam Ahmad sampai di jalanan, penjual roti itu memanggil dari jauh "mari syaikh, anda boleh nginap di tempat saya, saya punya tempat, meskipun kecil". 

Kata imam Ahmad "baik". Imam Ahmad masuk ke rumahnya, duduk dibelakang penjual roti yang sedang membuat roti (dengan tidak memperkenalkan siapa dirinya, hanya bilang sebagai musafir). Penjual roti ini punya perilaku tersendiri, kalau imam Ahmad ngajak ngomong, dijawabnya. Kalau tidak, dia terus membuat adonan roti sambil melafalkan istighfar, Astaghfirullah. Saat meletakkan garam astaghfirullah, memecahkan telur astaghfirullah, mencampur gandum astaghfirullah. Selalu mengucap istighfar. 

Imam Ahmad memperhatikan terus. Lalu imam Ahmad bertanya "sudah berapa lama kamu lakukan ini?". Orang itu menjawab "sudah lama sekali syaikh, saya menjual roti sudah 30 tahun, jadi semenjak itu saya lakukan". Imam Ahmad bertanya : "apa hasil dari perbuatanmu ini?", orang itu menjawab "(lantaran wasilah istighfar) tidak ada hajat yang saya minta , kecuali pasti dikabulkan Allah. semua yang saya minta ya Allah...., langsung diterima". (memang Nabi saw pernah bersabda :"siapa yang menjaga istighfar, maka Allah akan menjadikan jalan keluar baginya dari semua masalah dan Allah akan berikan rizki dari jalan yang tidak disangka-sangkanya). Lalu orang itu melanjutkan "semua dikabulkan Allah kecuali satu, masih satu yang belum Allah kabulkan".

Imam Ahmad penasaran kemudian bertanya "apa itu?". Kata orang itu "saya minta kepada Allah supaya dipertemukan dengan imam Ahmad". seketika itu juga imam Ahmad bertakbir, "Allahuakbar, Allah telah mendatangkan saya jauh dari Bagdad pergi ke Bashrah dan bahkan sampai didorong-dorong oleh marbot masjid itu sampai ke jalanan karena istighfarmu"..(penjual roti terperanjat, memuji Allah, ternyata yang di depannya adalah Imam Ahmad).

Sumber : manakib imam Ahmad


Sunday, March 26, 2017

CERPEN: Suamiku Mekanik

Awal2 pagi zauj dah kuar pegi servis kreta. Semalam pn balik lewat servis dua kreta. Tapi, Alhamdulillah yg nak servis kreta pagi ni regular customer yg servis kereta exora bulan lps. Tapi harini dia servis kereta lain pulak. 😁
Kata customer ni, dia suka servis team ABZ Garage Services
, cepat, pantas, amanah, dan paling Best minyak hitam dia berkualiti tinggi. #PetroCanada la katakan. Nama pun dah international. Huhu...
Terima kasih kpd customer yg mempercayai servis team ABZ. Seronok kan uolz call je, wasap je kami dtg! 😘

Apa2 info lanjut pasal kreta blh pm bro ni -
013-2724750.

#ServisMinyakHitam
#BengkelBergerak
#ABZGarageServices

"Save time, save energy, we come to you!"


Sunday, January 15, 2017

Review Filem 3 Idiots





  
Assalamualaikum wbt.

Mohon maaf kepada sahabat kita yang minta ulasan / review filem 3 Idiots. Saya usaha cari review yang saya pernah buat tentang filem ini, namun tidak jumpa. Gambar saja yang dapat diselamatkan. Jadi saya tepaksa menulis semula review ini.

Ada banyak nilai-nilai hebat yang ditonjolkan dalam filem ini. Seperti yang kita tahu, filem ini diadaptasi dari sebuah novel yang bertajuk  “Five Point Someone  yang ditulis oleh Chetan Bhagat. Dan watak utama dalam filem  ini juga berdasarkan dari seorang engineer bernama Sonam Wangchuk dari Ladakh.

Sonam Wangchuk, a 50-year-old mechanical engineer from Ladakh, is the man who inspired Wangdu's character in 3 Idiots.”

Kembali kepada tajuk sebenar saya menulis artikel ini. Jujur saya katakan, filem 3 idiots ini adalah di antara filem Aamir Khan yang saya tonton berkali-kali. Lebih-lebih lagi sewaktu di zaman university dahulu. Kerana filem yang motivated, dan high values itulah menyebabkan saya mesti menontonnya berkali-kali.

Antara pengajaran dan nilai yang boleh diambil dari filem ini ialah:

1.      Ukhuwwah dan persabahatan jika dijaga bernilai di sisi agama.
-        Ukhuwwah sangat penting. Lebih- lebih lagi di zaman Rasulullah saw dahulu. Jika kita lihat, mereka bersahabat saling bantu-membantu dan saling tolong-menolong antara satu sama lain. Dan dengan sahabat soleh jugalah boleh jadi syafaat untuk kita masuk ke dalam syurga. Begitulah yang ditonjolkan dalam movie ini. Tidak seperti cerita Hindustan lain yang banyak mengisarkan tentang cinta lawan jenis sahaja. Tapi point ini lebih tertumpu kepada “Love in friendship”.

2.      Kekuatan dan motivasi dalam menuntut ilmu.
-        Islam sangat menganjurkan kita menuntut ilmu. Bahkan ada kata-kata sebahagian ulama mengatakan “Jadilah orang yang berilmu, atau orang yang menuntut ilmu, atau orang yang mendengarkan ilmu, atau orang yang sukakan ilmu. Maka, janganlah kamu jadi golongan yang kelima, iaitu (yang tidak tergolong dalam empat golongan di atas) nescaya kamu akan binasa.” Begitulah pentingnya ada ilmu. Dalam cerita 3 idiots lebih mengutamakan kita untuk jadi orang yang suka berfikir dan belajar dengan cara yang betul. Bukan dengan menghafalkan ilmu tersebut, bahkan memahami dan mengamalkan ilmu yang dipelajari tersebut. Jika sekadar ilmu di atas kertas dan bukan di dada, maka sukarlah untuk kita jadi orang yang cemerlang dan Berjaya. Bak kata Ranchodas dalam cerita ni, “Qaabil Bano qaabil..” maksudnya “jadilah orang yang cemerlang/hebat, kejayaan akan mengejar kamu.”

3.      Cabaran menghadapi ujian.
-        Bukan kehidupan namanya jika kita tidak diuji. Sedangkan dalam Al-Quran Allah ada menyebut jika kita diuji bagaimana nak ukur keimanan kita? Di alam persekolahan dan kolej kita juga diuji dengan adanya peperiksaan dan ujian. Bagaimana pensyarah dan guru nak tahu kita punya pemahaman di tahap mana. Ya, benar tidak semestinya orang yang dapat straight A dan 4 flat tu hebat dan bijak. Tapi dengan cara itulah guru kena nilai pelajarnya. Dalam cerita 3 idiots ni banyak scene yang menunjukkan “we have to face our life” walau apa cara sekalipun cabaran dan ujian yang melanda kita. Dan begitulah pentingnya ada sahabat yang mengingatkan kita supaya kuat menghadapi cabaran.

4.      Sikap menghargai sahabat yang baik adalah sikap yang terpuji.
-        Seperti di point pertama tadi, pentingnya bersahabat dengan sahabat yang soleh dan penting juga menghargai sahabat yang baik. Kerana kadang-kadang sahabat yang baik inilah punca kita Berjaya. Tanpa mereka mungkin kita tiada sokongan selain sokongan ahli keluarga.

5.      Cara mengajar dengan betul.
-        Ini adalah antara point penting dalam cerita ni. Sebab kadang-kadang sebahagian guru malas dan sambil lewa dalam mengajar. Bagi mereka, jika pelajar gagal bukan salah guru dah. Sedangkan guru sangat berkait dalam menghasilkan pelajar yang Berjaya atau gagal. Rasulullah saw sendiri merupakan seorang guru. Tengok dan baca sirah macam mana Rasulullah berikan ilmu pada para sahabat. Baginda akan melihat ke anak mata setiap yang mendengar ceramahnya dan baginda akan mengulangi 3 kali ilmu yang diberi dalam keadaan sebutan satu persatu (word by word) agar mudah para sahabat mengingati ilmu yang disampaikan. Dalam cerita ini mengajar kita jangan jadi guru yang selfish dan ego. Tapi jadilah guru yang ada sikap rendah diri dan bertanggungjawab.

6.      Menggunakan system pembelajaran yang tepat dan efektif.
-        Ini adalah point yang paling utama dalam movie ini. Kalau kita tengok balik cerita ni, principal ICE iaitu Mr Virus (nickname) sangat bangga dengan pencapaian kolej dia. Sedangkan kolej yang dia banggakan tu telah melahirkan ramai student yang tertekan dengan system yang wujud dalam kolej tersebut sehingga ramai yang terlibat dengan bunuh diri. Jika kita seorang yang prihatin, biarlah kita mencipta sistem pembelajaran yang efektif dan bermanfaat untuk pelajar khususnya. Dan jadi guru yang sangat menitikberatkan kelemahan pelajar serta sanggup menghabiskan masa dan tenaga demi melahirkan dan mendidik generasi yang Berjaya!

Lots of love,
Delisha Haseena.

  


Monday, January 2, 2017

Review Filem Dangal: Inspired Movie By Aamir Khan

Seperti biasa filem Aamir Khan tidak pernah mengecewakan para penonton khususnya bagi peminat setianya yang sentiasa menanti-nantikan filem filem terbarunya keluar.

Dulu filem PK dapat sambutan hebat seluruh dunia. Kini filem Dangal berdasarkan kisah benar bekas penggusti Mahavir Singh Phogat yang mengimpikan seorang anak lelaki untuk merealisasikan impiannya mencapai gold medal dalam perlawanan gusti. Namun, takdir tidak menyebelahinya untuk memiliki anak lelaki, tetapi dikurniakan empat orang anak perempuan yang dia anggap takkan dapat penuhi impiannya.

Rupanya yang disangka mustahil itulah yang bakal penuhi impiannya. Banyak pengajaran yang boleh dikupas untuk filem Aamir Khan kali ini. Filem yang motivated, inspiring, critical thinking seperti ini memang sangat berbeza dengan filem hindustan yang berunsur kecintaan.

Apa yang boleh dikongsi kebaikan dari filem Dangal ini ialah:

1. Takdir Allah takkan pernah mengecewakan kita sebagai hamba.

- Dalam point ni, Mahavir Singh Phogat nak sangat anak lelaki untuk dia train supaya jadi ahli gusti yang akan mengharumkan nama negara. Tapi takdir telah menetapkan bahawa dia akan train anak perempuan untuk merealisasikan impian yang dia pendam bertahun lamanya.

2. Kegigihan seorang ayah mendidik anak perempuannya.

- Kalau kita tengok sejarah Rasulullah saw, kenapa anak anak baginda saw yang hidup sampai dewasa ialah anak anak perempuan, sedangkan anak lelaki baginda wafat ketika masih kecil. Mengikut fakta dan ahli psikologi, nak didik anak perempuan lebih sukar berbanding didik anak lelaki. Dan, ada hadith Nabi juga pernah menyatakan jika seorang ibu/ayah yang mendidik / menjaga anak perempuannya dengan baik besar pahalanya. Jadi, saya sangat tertarik dengan ketegasan dan kasih sayang seorang ayah yang ditonjolkan oleh Aamir Khan dalam filem ini.

3. Disiplin merupakan asas kejayaan.

- Dalam islam kenapa kita perlu solat 5 waktu sehari semalam? Ya, itulah disiplin yang Allah nak tarbiah kita. Setiap kali masuk waktu solat setiap masjid akan melaungkan azan dan solat jemaah didirikan dengan penuh disiplin dan ketekunan. Itulah dinamakan disiplin! Begitu juga di Jepun, setiap rakyatnya dididik menjaga masa dan kebersihan, kerana masa itu sangat bernilai dan kebersihan itu bukti kemajuan. Dalam filem ini, Mahavir sangat tekankan disiplin kepada anak anaknya, tepat pukul 5 pagi mesti dah bangun dan bersedia untuk training. Pukul 5 pagi merupakan waktu tahajjud bagi umat islam, dan waktu itulah yang dipilih beliau untuk mendisiplinkan anak-anaknya!

4. Jangan pandang remeh dengan kekuatan wanita.

- Kalau kita baca sejarah Islam, pasti kita mengenali seorang muslimah hebat bernama Khaulah Al Azwar. Beliau seorang mujahidah yang tangkas dalam bermain pedang dan memanah serta menunggang kuda. Sehinggakan pada satu medan perang, beliau menyerang dengan begitu hebat sampai orang menyangka beliau adalah Khalid Al Walid!
Dalam filem Dangal kali ini watak Aamir Khan "mentarbiah" anak perempuannya sehingga menjadi seorang yang berani tanpa takut dengan gertakan para pemuda di kampung tersebut. Setiap kali pertandingan gusti lawan lelaki pasti anaknya berjaya menewaskan pemuda2 tersebut.

5. Kekuatan fizikal dan mental penting dalam medan jihad.

- Banyak sejarah Islam membuktikan tentera Islam memenangi peperangan kerana adanya tentera tentera hebat dari sudut mental dan fizikal. Ketua panglima Islam akan melatih pasukan tenteranya untuk menguatkan mental dan fizikal mereka bagi menentang musuh musuh yang mempunyai peralatan senjata yg canggih. Dalam filem ini cuba mencontohi gaya kemenangan yang sudah diyakini sewaktu ketika dahulu iaitu latihan fizikal dan mental yang jitu.

6. Ibu bapa madrasah utama anak-anak

- Dalam filem ini ada scene yang cukup emosi dan tersentuh hati. Scene Geeta (anak Mahavir) yang dulunya dilatih oleh ayahnya teknik teknik gusti sehingga dia menang ke peringkat antarabangsa, kemudian dilatih oleh jurulatih baru utk ke peringkat seterusnya. Scene ini menunjukkan kadang2 anak akan lupa jasa orang tua. Jadi, anak anak perlu ingat madrasah pertama kita ialah ibu bapa kita. Mereka yg mendidik kita sejak dari kecil hingga dewasa dan sehingga kita berjaya. Maka, pandangan mereka amatlah berharga dan bernilai ketika kita memerlukannya. Maka ingatilah jasa mereka!

7. Kegunaan strategi dan helah dalam medan.

- Dalam scene perlawanan akhir, ada Mahavir pesan pada anaknya "serangan palsu" atau erti kata lain "helah"/strategi menyerang boleh digunakan untuk saat genting bagi menggapai kemenangan. Fizikal kuat saja tidak cukup jika tidak disertai strategi bijak bagi seorang wira. Begitulah apa yang Rasulullah saw pernah lakukan ketika perang dahulu. Juga Khalid Al Walid pernah melakukan taktik helah bagi mengelirukan musuh sehingga kemenangan berpihak pada Islam.

Mungkin banyak lagi nilai murni dan pengajaran dalam filem Dangal kali ini. Cuma apa yg saya nak ketengahkan filem ini sangat motivated dan inspiring untuk setiap dari kita yang mahu mencapai impian. Filem Aamir Khan kali ini saya kasi 10/10 kerana hasil usahanya menggemukkan dan menguruskan badan hanya semata mata untuk filem ini sahaja! 😂

Lots of love,
Delisha Haseena.



Sunday, June 26, 2016

Tips Membina Baitul Muslim Bahagia

Semalam bersembang dgn mak mertua. Saja tanya mak mertua tips rumahtangga bahagia. Wlupn Mak mertua saya bukan lecturer, tapi dia merupakan business woman yg berjaya. Banyak tips dan nasihat berguna dia bagi, disimpulkan ia dalam bentuk point.

1. Jaga hubungan dgn Allah.

Ni penting. Solat tiang agama. Dah jaga solat2 wajib, amalkan solat2 sunat. Solat dhuha pulak mama cakap, (*mama panggilan mak mertua saya) bukan boleh buat lepas tidur, maksudnya tidur lepas subuh pastu bangun solat dhuha mntak rezeki kat Allah. Sounds weird. Tapi inilah kena ubah. 

2. Jaga hubungan dgn manusia.

Ni mama cakap, Lepas je kita kahwin, kita dah ada tiga keluarga kena jaga. Keluarga belah suami, keluarga belah isteri dan keluarga yg kita baru je bina setelah akad nikah. Mmg ssh nak suaikan diri dgn keluarga baru, mama fhm sbb mama pun prnah jadi pngantin baru. Jadi ni suami dn isteri kena ambik peranan. Jaga hati kedua2 belah pihak. Hubungan dgn mnusia tu sgt luas. Jika hubungan kita dgn keluarga sendiri pun belum terjaga, tak prlu pergi jauh nak tgk hubungan kita dgn org luar. Jaga hati keluarga dulu sebelum hati org luar.

3. Jangan ada gap (jarak) dgn ahli keluarga mertua.

Bila balik rumah mertua buat je mcm rumah sendiri. Klu nak rumah kemas cantik bersih, kemas je tak perlu minta izin. Kalau nak kenal dgn ahli keluarga mertua, borak dgn ahli keluarga mertua. Simple je..

4. Tegur dgn hikmah.

Mama kata, takde kat dunia ni suami isteri tak pernah bergaduh. Tak pernah selisih faham. Cuma bezanya, suami dn isteri yg baik dia akan handle masalah dgn hikmah. (Maksudnya dgn bijak). Tegur dgn lembut, bukan sindir menyindir, perli memerli. Tapi kalau tegur dgn mulut tak jalan, tegur dgn perbuatan. Cthnya klu isteri tak suka baca Quran, suami baca Quran depan dia.

5. Saling menerima kekurangan.

Mama cakap, kat dunia ni mana ada manusia yg sempurna. Masing2 ada kekurangan dn kelemahan. Utk bahagia rumahtangga kena saling menerima kekurangan each other. Kalau mampu baiki kelemahan tu.

6. Ada masalah jangan sebarkan pada orang luar.

Mama pesan, kalau kita ada masalah dgn suami atau isteri jangan cerita kat org luar. Nnt mengaibkan pasangan kita. Klu nak luah, cerita pada ahli keluarga, cthnya klu isteri ada masalah dgn suami, jgn cerita kat keluarga isteri, tapi cerita pada keluarga suami/mak suami. Begitu juga sebaliknya.

7. Jaga amanah Allah.

Suami kena jaga amanah Allah iaitu isteri. Jika isteri sakit ke, jaga dia, klu perlu bg ubat, bwak pergi klinik. Jaga emosi isteri. Prmpn ni lain emosinya, mama pun perempuan jd mama faham. Isteri pun kena jaga suami, makan pakai dia jaga baik2 (tips utk suami syg).

Itulah antara tips dn nasihat berguna daripada mama (mak mertua saya). Tiba2 teringat hadith Nabi,


مَا يُصِيبُ المُسْلِمَ، مِنْ نَصَبٍ وَلاَ وَصَبٍ، وَلاَ هَمٍّ وَلاَ حُزْنٍ وَلاَ أَذًى وَلاَ غَمٍّ، حَتَّى الشَّوْكَةِ يُشَاكُهَا، إِلَّا كَفَّرَ اللَّهُ بِهَا مِنْ خَطَايَاهُ

“Tidak ada satu musibah yang menimpa setiap muslim, baik rasa penat, sakit, bingung, sedih, gangguan orang lain, resah yang mendalam, sampai duri yang menancap di badannya, kecuali Allah jadikan hal itu sebagai sebab pengampunan dosa-dosanya.” (HR. Bukhari 5641).

Boleh jadi pertengkaran dan perselisihan dlm hubungan suami isteri disebabkan dosa yang pernah kita lakukan. Kemudian Allah memberikan hukuman batin dalam bentuk masalah keluarga. Di saat itu, hadirkan perasaan bahawa Allah akan menggugurkan dosa-dosa kita dengan kesedihan yang kita alam. Segera bertaubat dan memohon ampun kepada-Nya.

Umar bin Abdul Aziz mengatakan,

مَا نَزَلَ بَلَاءٌ إلَّا بِذَنْبِ وَلَا رُفِعَ إلَّا بِتَوْبَةِ

“Musibah turun disebabkan dosa dan musibah diangkat dengan sebab taubat.” (Majmu’ Fatawa, 8/163)

Taubat dan istighfar selalu untuk menghindar perselisihan dan untuk mendapatkan semula Baitul Muslim yang sakeenah, mawaddah wa rahmah. Iaitu keluarga yang tenang, berkasih sayang dan dirahmati Allah.

Semoga tips dan nasihat ini berguna untuk semua. Insha-Allah.

#21Ramadhan1437H




Saturday, May 21, 2016

Doa Khusus Dapat Anak Soleh

T-Shirt Islamik Kanak-kanak Lyvassundus. Untuk harga promosi boleh contact 0105170478  
[Perkongsian Baitul Muslim]

Niat mempunyai anak yang SOLEH.

*Menjadi fitrah bagi kedua ibu bapa menginginkan anak yang soleh kerana anak soleh banyak memberi manfaat kepada kedua orang tuanya, lebih-lebih lagi bila sampai hari tua dan kematian.

*Sunnah para Rasul akan sentiasa berdoa untuk mendapatkan anak yang soleh.

*Para Nabi juga berdoa kepada Allah (sebelum dikurniakan anak) agar Allah berikan mereka anak yang soleh, baik lagi bermanfaat.

*Para ulama' pernah berpesan, "Didiklah anak-anakmu 10 tahun sebelum mereka dilahirkan ke dunia."

Kata-kata ini bermaksud, jika kita mahukan anak yang soleh, yang bijak, yang bermanfaat untuk ummah, maka 10 tahun sebelum kita berumahtangga, kita perlu perbaiki diri agar menjadi seorang manusia yang berguna untuk ummah. Kerana Nabi pernah berpesan, sebaik-baik manusia itu adalah yang banyak beri manfaat kepada manusia lain.

*Amalan-amalan doa para Nabi yang ma'thur di dalam al-Quran (yg diamalkan sebelum mereka dikurniakan anak) agar memperolehi anak yg soleh:

1. Doa Nabi Zakaria a.s

رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً ۖ إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

" Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan". -Ali Imran, 38-

2. Doa Nabi Ibrahim a.s

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
-surah Ibrahim, 40-

3. Doa Nabi Zakaria (khusus utk mereka yang sudah lama mahukan anak tapi belum ada rezeki)

ُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi".

-Surah al Anbiya', 89-

4. Doa Nabi Musa a.s

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي ۖ
"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku." -Surah al Ahqaf, 15-

5. Doa Nabi Ibrahim a.s

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ

" Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!"
-Surah as Saffat, 100-

6. Doa orang-orang soleh, beriman lagi diredhai Allah

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
"Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa."
-Surah al Furqan, 74-


# Semoga bermanfaat untuk kita semua. Insha-Allah. Amalkan doa-doa di atas selepas solat 5 waktu. Semoga Allah kabulkan dan merahmati kita semua. Berdoalah!








Thursday, March 24, 2016

Aku Cintakan "Yusuf"!






Kenapa surah Yusuf digelar 'Ahsanul Qasas' (kisah yang terbaik)?

Ini pada pandangan penulis sendiri. Yang baik boleh dijadikan ibrah dan teladan. Insha-Allah sama-sama berusaha jadi hamba-Nya yang terbaik.

Pada pemerhatian dan research yang dibuat, kisah Nabi Yusuf ini sangat unik dan penuh dengan cabaran. sekiranya ia dapat difilemkan dengan baik sekali, pasti kita akan menangis di setiap babak lebih-lebih lagi pada "ending" cerita ini.

Uslub yang digunakan sangat menakjubkan. Bagi sesiapa yang faham bahasa arab ia merupakan satu kelebihan untuk merasakan emosinya kisah ini.

INTIPATI "SENTUHAN" DALAM SURAH YUSUF:

➡ SENTUHAN tentang kekeluargaan, "parenting", "brotherhood", sillaturrahim. Cara seorang ayah yang soleh bertindak atau berinteraksi dengan anak-anaknya yang bermacam karenah.

➡ SENTUHAN tentang pergaulan antara lelaki dan wanita. Bagaimana seorang lelaki soleh 'handsome' yang digoda untuk melakukan perzinaan tetapi ditolaknya dan segera memohon perlindungan Allah.

➡ SENTUHAN bagaimana menjadi sahabat yang baik. Perwatakan Nabi Yusuf dalam penjara sebagai sahabat yang baik dan soleh dengan menyampaikan dakwah serta menolong dua kawannya untuk mentafsir mimpi

➡ SENTUHAN tentang kepimpinan yang baik, yang ditonjolkan oleh Nabi Yusuf sebagai Menteri Kewangan di Mesir. Beliau seorang menteri yang amanah lagi bijaksana.

➡ SENTUHAN kasih sayang seorang bapa terhadap anak-anaknya. Walaupun karenah anak-anaknya menyakitkan hatinya sehingga menjadi asbab beliau jadi buta, tetapi beliau tetap redha dan terus berdoa untuk kebaikan mereka sekeluarga.

➡ SENTUHAN taubat bagi pendosa. "Scene" abang-abang Yusuf yang melakukan kesilapan besar apabila mereka bertaubat di akhir cerita membuktikan Allah Maha Pengampun dan bukti Dakwah Nabi Yusuf dan Nabi Yaakub terkesan di hati mereka.

➡ SENTUHAN uslub dakwah Nabi Yusuf ketika menerima keampunan abang-abangnya. Beliau tidak sandarkan kesalahan itu kepada abang-abangnya, tetapi Yusuf menyatakan kesalahan itu akibat perbuatan Syaitan yang direjam.

*Semoga bermanfaat dan dapat dijadikan iktibar. I really love this Surah! The best story ever!!!


Lots of Love:
#DelishaHaseena
#KhazinatulAsrar
#SurahYusuf




Monday, January 11, 2016

10 Sebab kenapa filem Dilwale Hits di Malaysia tapi tidak di India



Kali ni ramai sangat rakyat Malaysia yang berbondong-bondong menghabiskan duit dan masa utk beli tiket semata-mata nak tgk wayang filem DILWALE...

Hehe... Memang tak dinafikan cerita hindustan selalu mendapat tempat di hati ramai orang tidak kira siapa dan golongan mana.

Cuma.. Saya jadi musykil kenapa filem ni orang terlalu obses sangat sedangkan jalan ceritanya biasa-biasa je.

Walhal, filem Salman Khan Bajrangi Bhaijaan (box-office 626 crore) lebih hebat jalan ceritanya sehingga setiap babak boleh menitiskan air mata, dan juga adakala boleh gelak ketawa di babak-babak yg agak funny. Tapi filem ni takde pula rakyat Malaysia sanggup pergi wayang berkali-kali?

Oklah, jom saya senaraikan 10 sebab kenapa filem Rohit Shetty ini dpt sambutan yg menggalakkan di Malaysia tapi tidak di India. (Maksudnya filem ni still box-office di India dgn kutipan 362.80 crore. cuma bukanlah filem nombor 1 hits di India dan tidak setinggi kutipan filem Prem Ratan Dhan Payo dgn kutipan box-office 400 crore).

1. Filem ini dilakonkan oleh Shah Rukh Khan & Kajol.

* Memang ramai tertunggu2 lakonan dua "jodi" ni. Dan rakyat Malaysia kbykannya lebih suka SRK berbanding hero lain.

2. Filem komersial

* Seperti kita tahu rakyat Malaysia mmg sukakan filem berbaur cinta romantik dan komersial shj. Filem yg kena guna otak biasa rakyat Malaysia tak berapa suka.

3. Plot dan jalan cerita boleh expected.

* ini paling sedih bg peminat Bollywood. Bila saya tgk trailer Dilwale saya dah boleh expect jalan ceritanya. Dan apa yg saya expect tu sangat tepat 100%! Ini kelebihan bg peminat filem Bollywood yg konsisten tgk filem hindi dari dulu smpai sekarang.

4. Musik dan lagu yg kurang menarik.

* Maybe ni bagi saya. Sebab music director by Pritam Chakraborty ni biasa-biasa je dan tidak sehebat Nadeem Shravan, Jatin - Lalit dll. Kalau dulu filem Dilwale Dulhaniya Lejayenge (DDLJ) saya akui semua lagu2 nya sedap dan best2 walau dgr byk kali.

5. Cerita yg 30 minit permulaan yg membosankan.

* Setengah jam saya tonton filem ni saya boleh makan sambil minum tanpa tgk muka pelakon yg sedang bercakap. Ini menunjukkan filem hindi yg kurang kualiti jika banding dgn filem Pk, Bajrangi Bhaijaan, Gabbar is Back dn sewaktu dgnnya. Jadi org india mmg kurang suka filem macam ni kerana mrk sudah trlalu biasa tgk filem hindi dan mereka mampu menilainya.

6. Salman Khan adalah hero paling diminati di India walaupun heroin yg berlakon di sampingnya adalah perempuan paling worst di india.

* Tapi tidak di Malaysia. SRK lbih diminati di sini. Jika di india, filem terbaru Salman Khan, Prem Rathan Dhan Payo lebih mendapat sambutan di india walaupun filem tu tak sehebat Bajrangi Bhaijaan! Asal muka salman pasti hit!

7. Dilwale mengambil second hero dn heroin yg kurang komersil.

* Memang dua pelakon ni (yg jadi adik kpd kajol dn srk dlm dilwale) pernah berlakon sebelum ni. Cuma muka dan kualiti lakonn mrk kurang komersial berbanding watak Nawazuddin Siddique dan Harshali Malhotra dlm filem Bajrangi Bhaijaan. Anda boleh tgk dan bandingkn sendiri.

8. Masih ramai rakyat malaysia yg "layu" dan tak reti beza filem kualiti dan tidak kualiti.

* Malas nak ulas, tapi anda bandingkan sndiri. Adakah filem PK, Bajrangi Bhaijaan, Gabbar is Back dll mendapat sambutan di malaysia?

9. Rakyat kita ramai yg tidak suka berfikir bila berhibur.

* berhibur sekadar berhibur shj, bukan utk difikir, diselami dan diambil pengajaran dlm filem trsbut.

10. Paling mudah, saya tanya 1 je soalan. Lepas tgk filem Dilwale apa pengajaran yg anda dapat?

* Tolong senaraikan 5 pun dah cukup. Saya nk tgk apa jwpn anda!

Mohon maaf jika terlanjur bicara. Bagi peminat SRK & Kajol sy minta maaf. Saya pun minat kajol.. cuma filem Dilwale kali ni kurang beri impak pada saya. That's it.

Apa2 pun jika mahu menonton filem, lihatlah jalan ceritanya dahulu adakah ia akan berikan kita kesan yg baik, pengajaran yg byk, dn input yg brguna? Jika ya maka truskanlah. Jika tidak, anda hanya perlu menonton tapi usah terlalu obses dgn filem yg tidak membuatkan anda berfikir di luar kotak!

Khuda Hafizh.

Info tambahan:

PK - box-office 735 crore
Bajrangi Bhaijaan - 626 crore
Prem Ratan Dhan Payo - 400 crore
Dilwale - 362.82 crore

Hasil kutipan ini dikira berdasarkan tiket wayang yang terjual di panggung india!




KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

mari berbicara bersama...~