CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Monday, January 11, 2016

10 Sebab kenapa filem Dilwale Hits di Malaysia tapi tidak di India



Kali ni ramai sangat rakyat Malaysia yang berbondong-bondong menghabiskan duit dan masa utk beli tiket semata-mata nak tgk wayang filem DILWALE...

Hehe... Memang tak dinafikan cerita hindustan selalu mendapat tempat di hati ramai orang tidak kira siapa dan golongan mana.

Cuma.. Saya jadi musykil kenapa filem ni orang terlalu obses sangat sedangkan jalan ceritanya biasa-biasa je.

Walhal, filem Salman Khan Bajrangi Bhaijaan (box-office 626 crore) lebih hebat jalan ceritanya sehingga setiap babak boleh menitiskan air mata, dan juga adakala boleh gelak ketawa di babak-babak yg agak funny. Tapi filem ni takde pula rakyat Malaysia sanggup pergi wayang berkali-kali?

Oklah, jom saya senaraikan 10 sebab kenapa filem Rohit Shetty ini dpt sambutan yg menggalakkan di Malaysia tapi tidak di India. (Maksudnya filem ni still box-office di India dgn kutipan 362.80 crore. cuma bukanlah filem nombor 1 hits di India dan tidak setinggi kutipan filem Prem Ratan Dhan Payo dgn kutipan box-office 400 crore).

1. Filem ini dilakonkan oleh Shah Rukh Khan & Kajol.

* Memang ramai tertunggu2 lakonan dua "jodi" ni. Dan rakyat Malaysia kbykannya lebih suka SRK berbanding hero lain.

2. Filem komersial

* Seperti kita tahu rakyat Malaysia mmg sukakan filem berbaur cinta romantik dan komersial shj. Filem yg kena guna otak biasa rakyat Malaysia tak berapa suka.

3. Plot dan jalan cerita boleh expected.

* ini paling sedih bg peminat Bollywood. Bila saya tgk trailer Dilwale saya dah boleh expect jalan ceritanya. Dan apa yg saya expect tu sangat tepat 100%! Ini kelebihan bg peminat filem Bollywood yg konsisten tgk filem hindi dari dulu smpai sekarang.

4. Musik dan lagu yg kurang menarik.

* Maybe ni bagi saya. Sebab music director by Pritam Chakraborty ni biasa-biasa je dan tidak sehebat Nadeem Shravan, Jatin - Lalit dll. Kalau dulu filem Dilwale Dulhaniya Lejayenge (DDLJ) saya akui semua lagu2 nya sedap dan best2 walau dgr byk kali.

5. Cerita yg 30 minit permulaan yg membosankan.

* Setengah jam saya tonton filem ni saya boleh makan sambil minum tanpa tgk muka pelakon yg sedang bercakap. Ini menunjukkan filem hindi yg kurang kualiti jika banding dgn filem Pk, Bajrangi Bhaijaan, Gabbar is Back dn sewaktu dgnnya. Jadi org india mmg kurang suka filem macam ni kerana mrk sudah trlalu biasa tgk filem hindi dan mereka mampu menilainya.

6. Salman Khan adalah hero paling diminati di India walaupun heroin yg berlakon di sampingnya adalah perempuan paling worst di india.

* Tapi tidak di Malaysia. SRK lbih diminati di sini. Jika di india, filem terbaru Salman Khan, Prem Rathan Dhan Payo lebih mendapat sambutan di india walaupun filem tu tak sehebat Bajrangi Bhaijaan! Asal muka salman pasti hit!

7. Dilwale mengambil second hero dn heroin yg kurang komersil.

* Memang dua pelakon ni (yg jadi adik kpd kajol dn srk dlm dilwale) pernah berlakon sebelum ni. Cuma muka dan kualiti lakonn mrk kurang komersial berbanding watak Nawazuddin Siddique dan Harshali Malhotra dlm filem Bajrangi Bhaijaan. Anda boleh tgk dan bandingkn sendiri.

8. Masih ramai rakyat malaysia yg "layu" dan tak reti beza filem kualiti dan tidak kualiti.

* Malas nak ulas, tapi anda bandingkan sndiri. Adakah filem PK, Bajrangi Bhaijaan, Gabbar is Back dll mendapat sambutan di malaysia?

9. Rakyat kita ramai yg tidak suka berfikir bila berhibur.

* berhibur sekadar berhibur shj, bukan utk difikir, diselami dan diambil pengajaran dlm filem trsbut.

10. Paling mudah, saya tanya 1 je soalan. Lepas tgk filem Dilwale apa pengajaran yg anda dapat?

* Tolong senaraikan 5 pun dah cukup. Saya nk tgk apa jwpn anda!

Mohon maaf jika terlanjur bicara. Bagi peminat SRK & Kajol sy minta maaf. Saya pun minat kajol.. cuma filem Dilwale kali ni kurang beri impak pada saya. That's it.

Apa2 pun jika mahu menonton filem, lihatlah jalan ceritanya dahulu adakah ia akan berikan kita kesan yg baik, pengajaran yg byk, dn input yg brguna? Jika ya maka truskanlah. Jika tidak, anda hanya perlu menonton tapi usah terlalu obses dgn filem yg tidak membuatkan anda berfikir di luar kotak!

Khuda Hafizh.

Info tambahan:

PK - box-office 735 crore
Bajrangi Bhaijaan - 626 crore
Prem Ratan Dhan Payo - 400 crore
Dilwale - 362.82 crore

Hasil kutipan ini dikira berdasarkan tiket wayang yang terjual di panggung india!




8 comments :

Anonymous said...

Salam.
Tak dapat dinafikan, setakat ni PK paling tinggi kutipannya. Tetapi PK ditayangkan pd tahun 2014. BB, PRDP dan Dilwale barulah pd tahun 2015. And yess, Salman ialah hero kegemaran di India buat masa ini. Tetapi SRK still pegang hero kegemaran worldwide. Dan filem2 SRK paling banyak dpt Hits dan Blokbuster di seluruh dunia compared to Salman dan Aamir yg cuma di India shj. Aamir pula rasanya sgt bagus dlm memilih filem yg baik utk dirinya. Sbb itu filemnya skrg (PK) on the top dlm list of highest grossing film, wpun sebenarnya populariti Aamir tidaklah seberapa. Sudah sampai masa utk SRK consider pilih filem yg berkualiti slps ni drp buat filem 'masala' spt Happy New Year dan Dilwale. Rindu dgn film SRK dulu2 spt Devdas, Swades dan Chak De India. Setuju dgn review ni tentang moral value of the film tuu.
Khuda Hafizh.

Anonymous said...

Setuju 100% dgn review ini. Hanya peminat yg biasa tonton cerita hindustan akan dpt melihat kelemahan cerita ini. Srk mmg popular...dulu saya juga peminat srk. Mana taknya, kat tv asyik2 muka srk. Tapi bila dah boleh mncari filem2 lain sndiri...baru saya jumpa filem kualiti dari pelakon lain trutamanya Aamir khan. So, srk hnya popular dgn lakonan komersial. Tp filem yg ada pngisian hebat...srk mmg ketinggalan. Paling baik intipati cerita yg prnah dilakonkan srk, hanyalah 'my name is khan'. Yg lain semua kurang. So, saya rasa review ini sgt baik utk bg pngertian kpd peminat srk, trutamanya di malaysia...huhu. *Jgn marah aaaa! 😜

Delisha Haseena said...

Thanx tu your comment n opinion bro/sis. :)

Ni hanya pndgn sy shj.. sbb sy lebih sukakan filem hndi yg brbaur pndidikan, moral value, spiritual, dn yg mmberi impak pd manusia sejagat.. dn apa yg sy nmpk filem Aamir Khan byk brunsur bgitu smenejak umurnya sudah mula meningkat.. malahan filem arahan dia sndiri seprti Tare Zameen Par juga sgt bgus dn byk beri kesan kpd seluruh dunia...

Yes, sy stuju dgn anda sudah tiba masa Srk mmilih filem yg berkualiti dn kena dgn umurnya yg sudah separuh abad. Filemnya sprti Chakde India, Swades, Phir Bhi Dil, itu antara filem yg ada moral value... harap dia kmbali brlakon filem2 sprti itu.. skg tgh tggu filem trbaru beliau tajuknya Raes, nmpk gaya filem ni ada ciri2 filem yg brkualiti... i hope so...

Dan salman, mmg antara actor yg brada dlm actor yg paling byk prmintaan buat masa ni... hehe...

So, apa2 pn moga industri kita suatu hr nnt akan beri kesaa yg positif pd dunia luar dn khususnya masyarakat kita sndiri...

Khuda Hafizh.

Delisha Haseena said...

Yep.. lupa My Name is Khan antara filem srk yg best dn ada intipati yg sgt bermakna...

Thnx.. :)

Anonymous said...

Benar SRK worldwide popularitinya sbb zaman2 dulu, kbnyakkn siaran tv bnyak tonjolkan srk. and until today...kalau hindustan kat tv tu, balik2 muka srk. Smpai naik mual. Bnyak lg cerita hindustan yg lebih best, lebih menarik dan bnyak pengisian, tp kat seluruh dunia ni...balik2 srk. So then, mmg dia jelah popular kat worldwide. Tp apa2 pun, zaman skrg...kbanykkn org cari kualiti sesbuah filem melalui jln ceritanya. So then, srk gagal dlm memilih cerita yg baik kualiti jalan ceritanya dari zman dulu lg sbnarnya. Bajrangi baijan n pk juga sgt popular di negara2 lain. Kat Malaysia je tak popular. Sbb org malaysia hnya kenal srk je...Huhu...saya peminat Aamir n Salman dari dulu. Happy to know, diaorg brdua walau tak popular worldwide...diaorg mampu memberikn kualiti filem yg hebat dan bukan hnya penuh dgn nilai komersial n popular shj. lakonan srk, stereotype. Boring!haha...sorry!✌ 😝😝

Delisha Haseena said...

Haha.. actually 3 Khans ni femes worldwide laa.. Aamir Khan salman n srk.. huhu..

Izwan Kamarul said...

Sy suka ulasan ni. Haha. Memang dilwale filem sampah hindi. Dilwale jual muka srk and kajol je. Btw sy tgh ulang tengok bajrangi bhaijaan ni. Hehe.

Delisha Haseena said...

Thnx Izwan kamarul atas komen dn sokongan anda:)

Yes, crita Bajrangi bhaijaan mmg x bosan klu ulang byk kali tgk. Filem dia mmg byk pngajarannya...

Crita mcmnilah spatut dpt smbutan lbih...

KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

Semoga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berbicara bersama...~