CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Saturday, July 16, 2011

Perempuan GEDIK vs Perempuan TAK GEDIK


Perempuan GEDIK:

Situasi 1: Ketika ada lelaki menegur di laman chat-

Boy: Salam awak sihat?
Girl: Wsslm, saya sihat wak... ;)

Situasi 2:

Boy: Awak nak no phone boleh?
Girl: Ni no saya...o1******* ^__^

Situasi 3: Mesej di handphone-

Boy: Buat apa?=)
Girl: Tengah on9 jap..awak? ;)
Boy: Yeke, saya pun tgh on9...ada ym?nak email?=)
Girl: boleh...ni email saya...:) ****@yahoo.com

Situasi 4: Di ym-

Boy: Hai awak...=)
Girl: Hehehe...ye saya....;)

Situasi 5: Mulalah perhubungan.

Boy: Awk, nak gambar?=)
Girl: Saya dah send kat email....heeeee...
Boy: Cantiknya........=)
Girl: yeke, takdelah biasa je....;) (Bangga)

Situasi 6: Mula calling2....

Boy: Hai awak...Saya call ni tak ganggu ke? (Suara gatal)
Girl: Hehe...mana ada ganggu, saya baru nak suruh awak call...senang sikit daripada mesej...(Gaya gediks)



Perempuan TAK GEDIK:

Situasi 1: Ketika ada lelaki menegur di lama chat-

Boy: Salam, awak sihat?
Girl: Wsslm, Alhamdulillah sihat. (Diam)

Situasi 2:

Boy: Awak nak no phone boleh?
Girl: Hm? Untuk apa? Rasanya tak penting kot. Maaf. (Out)

Situasi 3: Bila ada lelaki mesej.

Boy: Salam, maaf ganggu awak. Buat apa?
Girl: Wsslm. Nak tido dah pun. Kalau takde benda penting, lain kali tak payah la mesej. buat bikin syaitan masuk 'line' nanti. Assalamu'alaikum.
Boy: ?????

Situasi 4: Ym hanya dengan perempuan. Chatting dengan lelaki hanya dengan urusan2 tertentu. (tiada smiley dan hehe,huhu,hihi)

Situasi 5: Laman chat.

Boy: Awak ni sombong lah...Mana gambar awk, takde pun kat photo...Nak tengok boleh?=)
Girl: What?! (Putus fius apa mamat nih!Huh!) Maaf, saya takde gambar. semua dah koyak dimakan tikus....(Mood: Bengkek)

Situasi 6:

Boy: Hai awak....(suara miang)
Girl: Tak reti bagi salam ke? Kalau takde benda penting tak perlu nak calling2...(Huh! Membazir kredit je mamat nih!)



*So, situasi mana satu yang menunjukkan diri kita? Kepada kaum hawa, berhentilah mengganggu iman dan hati si adam...Begitu juga si adam, janganlah terlalu melayan sangat kerenah hawa yang terlalu mengada2 ingin mengambil perhatian anda. Mesej lah ketika perlu. Call jauh sekali. Buat membazir kredit je. Lebih baik kita call mak or ayah kita. itu lebih baik. Ini, bila sunyi mula cari ajnabiyy... Ini ke yang Islam ajar? Macam mana mau berjuang di jalan Allah? Macam mana mau jadi MUSLIM dan MUSLIMAH sejati? Sedar diri sedar ruang di mana kita berada?

Bagi hawa, jangan terlalu getik dan kacau dan layan kaum adam.
Bagi adam jangan melayan sangat hawa yang tidak erti mengenai agama. Bimbinglah mereka, tetapi bukan anda yang perlu bimbing, bimbinglah mereka dengan memperkenalkan mereka dengan MUSLIMAH yang anda betul2 yakin boleh membimbing mereka.

berubahlah sebelum terlambat.
Jika anda inginkan pasangan yg SOLEH dan SOLEHAH, anda sendiri perlu memperSOLEHkan diri anda!

Biarlah kita dikatakan SOMBONG oleh manusia, kerana bukan redha mereka yang kita cari, tetapi redha Allah yg wajib kita cari!

Nak seribu daya , tak nak sejuta dalih! Sendiri mau ingat...

p/s: Renungan bersama


4 comments :

sEindAh mAwAr bErdUri said...

salam...ila..mohon copy masuk dlm blog ana ye..tq..=)

Delisha Haseena said...

wsslm...ambik je dielah...:) ur wlcme...

sEindAh mAwAr bErdUri said...

tq ila..=)

cik ekin~ said...

~masyaAllah~

KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

Semoga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berbicara bersama...~