CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Monday, July 18, 2011

Nasihat Mak versus Nasihat Boyfriend






Perasan tak zaman sekarang ni, ramai perempuan yang ada kekasih hati ataupun yang ada jejaka idaman lebih suka dengar nasihat kekasih hati mereka daripada mendengar nasihat mak sendiri.....

Sedar tak sedar umur dah meningkat....
Kehidupan yang selama ni ditanggung oleh mak dan ayah makin dilupai....
Hadir pula insan baru dalam hidup...
Kekasih yang disayangi dan dicintai sepenuh hati....
Time tu mulalah lupa diri....
Mak dan ayah entah ke mana....
Sedangkan masa kecik dulu bagai nak rak mak dan ayah menjaga dan memelihara sehingga boleh besar macam giant...

Jadi, mana yang patut kita utamakan selepas Allah dan Rasul? Kekasih hati ke Mak dan ayah kita? Nah! Ikuti kisah berikut..............

Situasi 1:

Mak: Minah.....Masakkan nasi goreng untuk mak...Mak lapar nak....Teringin benor makan masakan kamu.....
Minah: Laa....Minah penat ni....
Mak: Hmm...Alahai anak aku....


****

Mamat: Sayang, abang lapar lah....Tiba-tiba terasa nak rasa masakan sayang...Harini masak lah untuk abang,boleh?=)
Minah: Boleh B...Sekarang jugak ayang masak....;) (smiley)
Mamat: Sayang awak lebih.....(gaya miang)


Situasi 2:

Mak: Minah, janganlah keluar malam-malam....Tak elok...Anak dara keluar malam...Apa kata dek orang nanti...kang jadi apa-apa kat kamu, siapa yang susah....mak jugak....
Minah: Mak ni membebel je....Orang bukan pergi mana pun...nak jumpa mamat kejap je....hish!
Mak: Alahai anak aku......

****

Mamat: Yang, abang hari ni duk jauh...ada kerja kat KL...Sayang kat kampung tu janganlah keluar malam-malam pulak...Waktu abang tak ada ni, jaga diri ye sayang.....=)
Minah: Baiklah B...I ikut cakap you...Love you...;) (gaya getik)


Situasi 3:

Mak: Minah..kenapa pakai baju ketat melekat ni? Malu mak tengok...Bahaya nak pakai macam ni...nanti orang lelaki gatal buat kacau.....
Minah: Mak ni bising la...Orang tau lah apa orang buat...Mak, orang dah masak la dengan perangai lelaki kat luar sana....
Mak: Alahai anak aku....

****

Mamat: Yang, you pakai jean and baju seksi ni cantik tau...tergoda i...tapi, i harap you pakai macam ni depan i je boleh? Jangan pakai depan lelaki-lelaki lain...bahaya yang....=)
Minah: Ops, yeke you tergoda? hehehe...ok B...I akan pakai depan you je...mulai hari ni, i akan ubah penampilan i demi you....;)



Situasi 4:

Mak: Minah....Mak rasa kamu kahwin je la dengan si mamat tu cepat-cepat....Muak mak tengok keluar dengan jantan tanpa ikatan...melayan call dari jantan bukan mahram...mak tak berkenan dengan gaya kamu nak.....
Minah: Mak ni kan....suka sangat tak puas hati dengan gaya hidup orang...tau la mak jeles!
Mak: Alahai anak aku....

****

Mamat: Yang,...Tak sabar pulak rasanya nak kahwin dengan sayang....Jom kita kahwin nak?=) (Ajak-ajak ayam)
Minah: Weeee.....I pun tak sabar nak kahwin dengan you....esok jugak i sanggup kahwin dengan you....;)


Situasi 5:

Mak: Hari-hari mak tengok minah bersembang dan bermesej dengan mamat....Cakap pulak romantik...Nak, kita bercakap dengan lelaki bukan mahram dalam telefon macam tu tak elok nak....
Minah: Mak ni kan....tolonglah faham...jangan sibuk urusan orang boleh tak...orang cintakan mamat...biarlah...tau la zaman mak dulu tak ada handphone!
Mak: Alahai anak mak......

****

Mamat: Betul laaa....abang tak ada perempuan lain...sumpah abang tak tipu!
Minah: B tipu, i nampak you jalan dengan betina tu! Tipu!!!
Mamat: Dah r, kalau percaya sangat putus je lah hubungan! Tak payah call-call and mesej-mesej dah!
Minah: ??????


-The End-


Jadi, di manakah keberkatan kita andai pesanan mak dan ayah tidak dituruti...Tapi, pesanan kekasih hati terlalu diikutkan sangat, inilah pengakhirannya!!

Jadi, you all fikirlah sendiri....Mau hidup bahagia ke atau hidup merana....
Ingatlah, redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa....
Bukan pada kekasih hati korang!
Fikirlah sendiri...
Sendiri mau ingat.........






5 comments :

kayzie said...

salam perkenalan..

perkongsian yang menarik..tertarik dgn kata-kata dalam blog nih..

i follow

Hanis Azla said...

mmg byk betulnya .. bila dan berteman istimewa.. kata2 emak bukan lagimenjadi yg utama.. salam kenal yer.. dtg dari blog k.liza..

Delisha Haseena said...

Wa'alaikumussalaam...kayzie n hanis...thnx...smoga brmanfaat...silakan share....salam perkenalan juga buat anda...=)

Kruger said...

assalamualaikum... tmpang lalu sekali lagi.. :)

isi yang menarik dan mengadungi kebenaran dengan apa yang sedang terjadi skrg. di situ kita lihat tanggungjawab naka kepada ibu bapa di abaikan, nasihat dikotakatikkan, malahan menuduh ibu bapa cemburu akan gaya hidup dia. saya seorang lelaki dan saya pernah melihat keadaan sebegitu rupa, seorang sahabat rapat saya sewaktu sekolah dahulu, bukan main romantik lagi bercinta saat habis spm sehingga nak masuk u. mmg saya setuju bila kita meningkat dewasa kita akan rasa mmg apa kita buat ibu bapa x perlu masuk campur, baik buruk kita taula, tp dalam2 kita tau tu, pernah ke kita merasakannye, tahukah kita menghadapinya. betul juga sesetangah sahabat saya ckp, kalau x cuba x tau, pengalaman datang dari apa yng kita rasa tp apa yang menyediakan kita untuk menghadapinye.... itu persoalan yang semua remaja skunk kena pk kan.. bg sayam jawapan itu saya jawab, ibu bapa saya la pendorong segalanya, mereka da rasa asam garam hidup ni dan dunia ini lah yang mereka da tempuhi sebelum kita mengorak langkah yang sama. sebagai 1 nasihat, ingatah, ibu bapa kita da hidup lama, dan mereka tau n mereka nak menjaga kita supaya kita x rasa apa yang mereka rasa, yang buruk la, jd hormatila mereka dan jgn membelakangkan mereka, tanpa mereka siapa la kita, walau da berkahwin, tanggungjawab anak lelaki, no 1 masih ibu dan bapa.. ingatlah.. ok, harap maaf kalau sedikit melalut, n kalau ad yang x de kena mengena.. :D assalamualaikum..

Delisha Haseena said...

thnx kruger ats komen anda...=) sgt bermakna... dn itulah reality hidup kita...sama2 kongsi spy mnjd pngajaran kpd shbt2 di luar sana...

KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

Semoga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berbicara bersama...~