CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

mencari sinar~

Photobucket

aku dan sesuatu~

aku dan sesuatu~
something unexpected alwayz appears in our life,..is this fate or only a coincidence.....Allah knows everything.....

*i'm not a writer, i'm a mere volunteer missionary n storyteller*

"Inna Fatahnaa Laka FathanMubinaa"

Menarik di dalam~

Friday, October 8, 2010

Soalan survey mengenai ‘couple’ ...




* jom kita dengar pendapat student IPT mengenai couple!!

Soalan:- Kalau seseorang itu, memberikan tazkirah mengenai couple..dengan mengatakan couple itu HARAM.. tapi,one day, tiba2..dia ‘ter’jatuh CINTA dengan someone,... then, mereka berCINTA .. sedangkan mereka berdua ini aktif berdakwah mengenai couple...dan masih berdakwah sambil berCINTA... Apakah pendapat/pandangan anda mengenai situasi ini?

Jawapan 1:-

Kedua-dua tdk beramal dgn apa yg diorang belajar,.. saya tak brapa suka dgn org cmni...mengajak org tp terlajak...hmm...better kahwin utk elak maksiat,..tu je jln pnyelesaian sekarang...sbb dua2 tahu pasal hal tu...ini pendapat saya je... satu lagi,..tahap keimanan dlm diri perlu ditingkatkan ..kadang2 perasaan ni tak dapat dielakkan...bak kata cikgu saya, “ kaulah segala2nya” bila dah mula bercinta... letakkanlah segala2nya utk yang Esa..selesai masalah....kawen..... maaflah,..sye x pandai sgt bab nie....:) (ok...terima kasih ye...xpe2...saya Tanya pendapat je...) ^^

Jawapan 2:-

Baik x payah dakwah kalau camtu!!! (erkk....punye marah dia....ok,..terima kasih ye kerana bg kerjasama) ^^

Jawapan 3:-

Erm...pendapat saya, benda ni tak salah, sbb dah fitrah kita one day akan minat or jatuh cinta kat seseorang... lain citer, bercinta x salah tapi kena bersesuaian dgn syara’.. contohnya x lakukan benda2 yg haram n kedua2 belah pihak (ibu bapa) kenal antara satu sama lain... “jangan lihat kpd yg berkata, tapi lihat apa yg dikata..” “La yanzhuru ‘ala man Qola wa Laakin yanzhuru ‘ala ma Qola..”
(wah2...thnx a lot ya....) ^^

Jawapan 4:-

Pada pendapat saya, dia tidak mengamalkan apa yg diperkatakannya itu...jadi,dia cakap tak serupa bikin,..sedangkan Allah menyuruh kita mngamalkan ilmu2 yg telah kita pelajari.. sebaiknya, dia kena bertaubat dan tinggalkan couple dan terus berdakwah lalu mengamalkan apa yg dia perkatakan, kerana couple tu salah satu daripada jalan zina... Allah berfirman, “La taQrabuzzina...” contoh kalau kita couple mesti ada zina hati, mata, tangan, telinga, mulut, kaki dll... so, couple itu HARAM..... (ok...shukron ye...)^^

Jawapan 5:-

Salah 1 cara utk berdakwah adalah kita buat apa yang kita ckp betul n kita tinggalkan apa yg kita ckp salah.. apabila kita buat perkara yg salah, kita x boleh tegur kesalahan yg sama yg org lain buat. Nanti apa yg kita sampaikan kpd mad’u tak sampai. Jadi, sebelum kita tegur org, kita kena muhasabah diri dulu adakah kita buat papa yg kita suruh org buat dan adakah kita tinggalkan apa yg kita larang org buat... “Allah murka kpd org yg dia cakap tp dia x buat...” –rujuk surah as-saff- (ok..thnx...:)

Jawapan 6:-

Masya-Allah... ni bukan musibah utk org ni,.. tapi satu ujian utk dia. Apa yg dikatakan oleh kita, dan apa yg keluar dari mulut kita, segalanya akan diuji semula oleh Allah utk menguji keimanan kita.

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفۡعَلُونَ (٢) ڪَبُرَ مَقۡتًا عِندَ ٱللَّهِ أَن تَقُولُواْ مَا لَا تَفۡعَلُونَ (٣) إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلَّذِينَ يُقَـٰتِلُونَ فِى سَبِيلِهِۦ صَفًّ۬ا كَأَنَّهُم بُنۡيَـٰنٌ۬ مَّرۡصُوصٌ۬ (٤

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya! (2) Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya. (3) Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh. (4)

Inilah cabaran yang dihadapi oleh para pendakwah. Jadi, dalam hal ini, org ini ada ilmu tentang hal ini. Satu perkara yg normal bg manusia . semua manusia ada perasaan. Jd, bergantung kpd cara org itu sendiri bagaimana utk selesaikan. Ambillah cara Islam. Kalau dah suka sama suka,macammana caranya? Fikir2kanlah. Nak pilih cara syaitan atau cara yg diberkati Allah?
(inshaAllah...blh diselesaikan dgn cara yg Allah redha...shukron^^)

Jawapan 7:-

“..Adakah kami akan membiarkan mereka mengatakan ‘kami beriman’ sedangkan mereka tidak diuji..”
-sbgai seorang muslim, ia mungkin satu bentuk ujian kpd si da’ie. Mereka diuji dgn apa yg mereka perkatakan. Semakin tinggi iman seseorang, semakin tinggi pangkat syaitan yg menghasut. Sebagai sahabat dan orang yg dekat dgn mereka, tugas kita utk mengingatkan dan membetulkan ketika mereka lalai.
- bagi mereka yg belum terjebak n begitu lantang ‘anti-couple’ , berhati2lah kerana kita akan diuji..(as=saff : 2-4)
(baiklah....terima kasih byk2 kpd semua sahabat2 yg memberikan kerjasama...thnx a lot)

p/s: fikir2kanlah wahai diri... segala2nya telah terjawab... peringtan,..jawapan2 di atas bukan daripada jawapan budak sekolah tetapi jawapan dari pelajar2 universiti....All is well...peace with Imaan....


10 comments :

Rumaysa said...

salam
Nice sharing! Agreed with some of the thoughts :)

sEindAh mAwAr bErdUri_bidAdAri syUrgA_ said...

salam..ehhheeee..ila...soaln ni cm merujuk pada someone je..heheee..juz kidding....Bagiku...sukar mngelak cinta dgn lelaki yg turut menjurus pada Allah krn jalan tu sama
.tpi org yg tau agama dan hukum Allah tapi ttp melakukannya tempt mereka lebih bwh dri org yg x berpengetahuan agama tpi melakukan kesalahan yg sama dlm neraka t.. ibarat hati yg Allah palingkan setelah mndapat hidayah..cinta tu fitrah, di luar btsn kite tuk mngawal perasaan.em.. tahu hukum..tapi wat...sezalim2 manusia adalh..tahu hukum..tp msh lg melakuknnya..xgtu??correct me if im wrong.. tpi Allah tu lebih mngerti keperluan hambaNya.. islam itu syumul..kan ad jln penyelesaian.. dgn pernikahan..islam itu dah anjurkan jalan yng terbaik wat kita..waallahualam..ini lebih menasihati diriku sndiri shbtku..ana ni seorg hamba yang sering lupa...”dan jgnlah kamu menghmpiri zina”..tp knpa bkn “dan jglh kamu berzina”.. sbb mghmpiri zina itu akn mnyebabkn zina..pelbagai bentuk zina..nauzubillah...akhir kalam...ketahuilah... aku mencintai dirmu,tapi aku lbh mencntai pencptaku....^_^

dalila hanim said...

rumasya,...thnx ziarah...

dilah,...ana x tuju pada siapa2...mngkin juga utk diri ana sndiri...mmg x dinafikan perasaan cinta itu akan ada kerana ianya fitrah insani...soalan survey ni dijalankan atas sebab2 trtntu...utk mengetahui sejauh mana pndapt org ramai mngenai masalah kapel ini,yg diibaratkan lebih teruk dari penyakit malahan sdh berleluasa shingga mnjadi perkara biasa,walhal ianya haraam...sama juga sprti ghibah,di mana ianya haraam dlm islam ttp sdh mnjadi prkara biasa...innalillah wa na'uzubillah...shukron atas komen anda...^__^

sEindAh mAwAr bErdUri_bidAdAri syUrgA_ said...

asif ila...ana gurau je...xberniat nk sentuh hati enti ataw sape2..maaf ye..em..betul ni..kalu dh bermen soal hati,,mmg susah,.ana pn da gak tnye shbt2 lain tntg ni..da yng +ve..da yng -ve jwpnnya...waallahualam...mmg sgt payah dlm mujahadah nafsu ni...sekali terjebak..susah nk tarik balik..tp xmustahil kan..jom..sama2 kita mujahadah..mmg payah...tp..insyaallah...kita bleh...yeah!!!...hati....duhai hati...jgnlah kau lemah ya....kasihanilah aku hati..heee...sdh mengarut ana ni...btw..ana dah dgr lagu zoobi 2..bez22..hehee..cerita je blum tgk lg..xpe22..t i akn cb tgk!!..yeah!!

dalila hanim said...

hehe...la ba'sa ya ukhtii dilah...
ana juga mohon maaf klu ada yg terasa...mmg btol apa yg anti ckp..bukan mudah nk lawan nafsu kita...sbb tu Nabi mngingatkan kita bahawasanya jihad yg pling besar adlh brperang dgn hawa nafsu...subhanallah...btol2 susah dan kita selalu kalah dgn nafsu...hmm..tp,inshaAllah dgn bntuanNya kita blh melawan nafsu...^__^

sEindAh mAwAr bErdUri_bidAdAri syUrgA_ said...

yup..betul 2..sebesar2 jihad,adalh jihad nafsu...insyaallah..mg kita berjaya dlm mujahadah nafsu ni,...tp..ana sering tewas dengan nafsu makan kat sini!!!!hehheee...ada je rasa nk makan..pantang nmpak aym...hheee..yela,,,mknan kat sabah ni xseperti mkann d semenjng...payah nk jmpa yng kena ngn selera kita..so.ble dh jmpa mknn bez 2,,mmg akn melantak lah!!hehhee..kena kwl nfsu ni..duit pn byk hbz..hee..miss semenanjung food already...sob33333

Kruger said...

assalamualaikum.. saya tumpang lalu ye.. topik yang menarik di situ.. sememangnye isu couple2 ni mmg da makin in n out the book bak kata lecturer saya kat sini. di mana2 sahaja, akan ad pasangan. saya tertarik dengan survey ni dan pendapat2 yang dikemukakan. mmg byk positive lagi kisah yang ditekan mengenai org yang sering berdakwah mengenai hal ini. bg saya, cinta, kasih sayang adlah fitrah yang diberikan Allah kepada hati kita.bak kata survey2 di atas, tergantung kepada kita mcmana kita nak react dengan perasaan ini lagi2 kita ni berjiwa remaja dang cintan cintun mmg berlaku. saya mungkin x cukup ilmu agama tp ad betulnya, kenapa dalam al-Quran, diteguh untuk mendekati zina daripada ditegah berzina. sama konsep yang disebutkan dalam medic, preventive is better than curative, kita halang sebelum terjadi. Allah SWT telah melarang kita medekati zina,supaya tidak terjadinya zina.. mugkin agak melalut sedikit tp ini pendapat saya. :D

Delisha Haseena said...

shukron skali lg kruger...sememangnya komen2 anda sgt menarik dan tidak melalut pun...=) jgn risau..sy suka org komen2 di post sy... respon yg baik^^

Miss Mary said...

Assallamualaikum...saya Amalina ... saya penuntut ipt kat pantai timur.. saya akui..saya insan yang sangat tidak sesuai untuk berdakwah.. saya ni jenis yang happy go lucky..pakai seluar jeans..pakai t-shirt lengan pendek..tetapi akhir2 ni gejala couple di IPT sy sgt la merunsingkan..macam2 kaedah saya guna untuk banteras hal macam ni..tp ramai juga yang mengecam saya..'eleh kunun dia baik sgt la tu' tp..saya sabar ja..latest post..saya post hal perihal nikah gantung..ramai yang tidak bersetuju.. ape lagi yang kita boleh buat ya...

Delisha Haseena said...

wsslm amalina... alhmdulillah, syukur krn kita masih dikurniakan sifat prihatin trhdp umat Islam yg bermasalah skg ni... xpe, jgn brhenti brdakwah... mmg org susah nk trima, tp inshaAllah lama2 nnt, mgkn dorg akn sedar jgk... doakan untuk mereka ya...:)

KHAZINATUL ASRAR~

copy this to your blog
Photobucket

Semoga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mari berbicara bersama...~